Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Május 03. 07:53, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Trabant Múzeum nyílt Prágában

Trabant Múzeum nyílt Prágában

Trabant Múzeum nyílt hétfőn Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik legnépszerűbb személygépkocsijának a gyártását 25 éve hagyták abba Németországban.

A prágai Trabant Múzeumot egy volt autószervizben alakították ki, és több tucatnyi Trabant látható benne, gyakorlatilag az összes modell megtalálható a kiállításon.

Az egykori Kelet-Németországban, Zwickauban gyártott, kétütemű motorral felszerelt, műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító P70-es modellel kezdődik és az utolsóként gyártott T1,1-es Volkswagen-motoros modellel fejeződik be.

Német kimutatások szerint a Trabantokból összesen 3 096 099 darab készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 millió.

A múzeum működtetői azonban nemcsak a gépkocsikra összpontosítottak, hanem bemutatják a "Trabihoz" fűződő korabeli kultúrát is, elsősorban az akkori használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal. A látogatók megismerkedhetnek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban gyártott gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel. A múzeum falait több tucat korabeli plakát díszíti.

A múzeumban bemutatják a Trabantok gyártásának módját is, ami technikai érdekességnek számít. A hozzáférhető dokumentumok szerint a Trabant elődjének számító AWZ P70-es modellt 1953-ban az akkori Karl-Marx-Stadban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik sorozat első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.

Fotó: illusztráció

Címkék: múzeum, prága, trabant

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez