Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 08. 13:29, vasárnap | Helyi sport
Forrás: Hanyi Táltoscsikók Egyesület

Tradicionális íjászverseny Farádon

Tradicionális íjászverseny Farádon

A farádi lovaspályán tartotta évadnyitó íjászversenyét a Hanyi Táltoscsikók Egyesület.

Mintegy hat évvel ezelőtt ismertük és szerettük meg, azóta műveljük a tradicionális íjászatot. Ez idő alatt Baráti Társaságként fejlesztettük eszközeink állományát, korabeli öltözékeinket, gyűjtöttük fegyvereinket és mind jobban megismerkedtünk eleink, főképp a hazatérés (honfoglalás) kori történelmével, életével. Az elmúlt években versenyeken, íjász és honfoglalás bemutatókon vettünk részt rendszeresen. Számos alkalommal sikeresen rendeztünk tradicionális íjászversenyt.
2010. év elején alakítottuk meg Egyesületünket, Győr-Moson-Sopron megyei Farád község székhellyel, tíz lelkes helyi és csornai taggal. Azóta számos Önkormányzattal, iskolával és kulturális központtal folyamatos, gyümölcsöző kapcsolatot teremtettünk, akik hívnak bennünket falunapi és más rendezvényeikre. Bemutatóinkkal és kiállításainkkal támogatjuk elsősorban a gyerekek, de a felnőttek hasznos időtöltését, szórakozását is.
„Az Egyesület célja a magyar hagyományok őrzése, ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint kulturális tevékenység, ami összefogja a magyarság múltjával, jelenével, jövőjével megismerkedni vágyó embereket, programokat szervezzen számukra. Ezt oly módon teszi, hogy a magyar őstörténetről, történelemről, népi hagyományokról - különös tekintettel a lovas és gyalog íjászatra és népi kézművességre – rendezvények szervezésével ismertet, terjeszt, amivel a magyar nemzettudatot, a közösségi szellemet erősíti.” /Kivonat az alapszabályból/
Bemutatóra, a rendezvény helyére kitelepülünk. Jurtát állítunk és védett helyen íjászpályát építünk ki. A berendezett jurtában kézműves foglalkozást (bőrözés, lószőrékszer készítés, gyöngyfűzés stb.) tartunk az érdeklődőknek, ahol eszközök, fegyverek is megtekinthetők. A kitelepített íjászpályán időnként rövid bemutatót tartunk, ahol minden korosztály számára kipróbálhatóak a korabeli íjak. Megmutatjuk a karikás ostorok használatát és még sok érdekes ismeretet adunk át az arra vágyóknak.
Az évköszöntő íjászverseny nem csak egy verseny, hanem közösségi program, beszélgetéssel, forralt borozással, szalonnasütéssel, ahol azok is kipróbálhatják az íjászatot, akik még soha nem tették.

Címkék: Farád

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.