Városlista
2021. január 23, szombat - Zelma

Hírek

2020. Április 11. 18:10, szombat | Külföld
Forrás: mti

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Donald Trump közölte pénteken, hogy kormánya vízumszankciókat tervez életbe léptetni azon országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.

A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik és annak szükségességére, hogy biztosíthassák "az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását".

A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra "a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet". Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat, és hátráltatja a "világjárványra adandó válaszhoz szükséges" műveleteket, "elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot teremtve ezzel az amerikaiak számára".

A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül, gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.

Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba - jelentette a héten a Reuters hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 22. 14:08, péntek | Külföld

Von der Leyen: nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

A koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot

2021. Január 22. 13:01, péntek | Külföld

Percenként 200 oltást adnak be az Egyesült Királyságban

Percenként kétszáz embert oltanak be a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít az ötmillióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját

2021. Január 22. 05:00, péntek | Külföld

Merkel: újabb járványhullámmal fenyeget a brit vírusváltozat

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, \"brit\" változata Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. Január 21. 15:07, csütörtök | Külföld

Több mint ötezer új beteget jegyeztek fel Ukrajnában

Ukrajnában megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csütörtökre az előző napit mintegy ezerrel meghaladó,