Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2014. Január 06. 09:31, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Új, "intelligensebb" jégtörőt épít Kína

Új,

Kína a jelenleginél erősebb és "intelligensebb" jégtörőt épít, amely két év múlva már szolgálatba is állhat - derül ki a kínai központi televízió, a CCTV híradásából.

A hírt a kínai északi és déli sarkköri expedíciókért felelős állami szerv igazgatója, Csü Tan-csou jelentette be.
Csü leírása szerint az új jármű a jelenlegi egyetlen kínai jégtörőnél, a Hósárkánynál (Hszüelung) komolyabb kapacitásokkal rendelkezik majd, felszereltsége pedig a korábbinál kiterjedtebb tudományos kutatást tesz majd lehetővé.
A Hósárkány egyelőre név nélküli kistestvére 100-120 méter hosszúságú, bátyjánál némiképp rövidebb lesz, s éles oldalpengéi akár másfél méteres jég áttörését is lehetővé teszik majd - sorolta a szakember. A szállítás helyett elsősorban a kutatómunkára koncentrál majd, komolyabb laboratóriumokkal szerelik fel, s mobil kutatóközpontként fog működni.
Az új kínai jégtörőt a finn Aker Arctic Technology tervezte, de azt Kínában építik, várhatóan 2016-ra lesz kész. A kivitelezés összesen mintegy 600 millió dollárba kerül - becsülte a televízió riportja.
Kína mindezidáig egyetlen jégtörőjét Ukrajnától vásárolta, s az 1994 óta szolgál elsősorban ellátmány-szállítóként a Déli-sarkvidéken. A Hszüelung jelenleg a jég fogságában az Antarktisznál vesztegel, miután az előző héten segített egy beszorult orosz hajó utasainak kimentésénél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 19:00, vasárnap | Külföld

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról”

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.