Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2016. December 31. 09:25, szombat | Belföld
Forrás: mti

Új kármentesítő technológiát fejlesztenek magyar cégek

Új kármentesítő technológiát fejlesztenek magyar cégek

A környezeti kármentesítést jelentősen megkönnyítő és olcsóbbá tevő technológiát fejleszt a Geohidroterv Kft. és a TAM-BAU Kft., a konzorcium a két évig tartó munkálatokra közel 380 millió forint uniós támogatást kapott

- közölték a cégek csütörtökön az MTI-vel. A meglévő eljárások ötvözésével és továbbfejlesztésével olyan új csőfektetési eljárás jöhet létre, amely az eddigi módszereknél gyorsabb és olcsóbb lesz - írták.

A közlemény felidézi: Magyarországon szennyezett talajvizes területek tucatjai maradtak vissza az elmúlt évtizedekből, a fővárosban többek között az Illatos úti vegyi üzem és a Csepel Művek területén. Ezeket a szennyeződéseket a beépítettség és a területhasználat miatt a mostani ipari eljárásokkal nem lehet gazdaságosan megszüntetni.

A fejlesztő cégek szerint az új technológiára nemcsak belföldön, hanem külföldön is lehet kereslet a környezetipari vállalkozások részéről. Hozzátették: a munkák során elvégzendő vizsgálatok új alkalmazási területeket is nyithatnak.

A környezettechnológiával és környezetvédelmi építéssel foglalkozó Geohidroterv Kft. belföldi értékesítéseinek nettó árbevétele 2014-ben több mint 6,5 milliárd, 2015-ben mintegy 5 milliárd forint volt. Az építési szolgáltatásokkal és hulladékkezeléssel foglalkozó TAM-BAU Kft. 2014-ben 1,5 milliárd, 2015-ben pedig kétmilliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 11:10, péntek | Belföld

Súlyosan megsérült egy nő, aki szakadékba zuhant Pécsen

Súlyosan megsérült egy fiatal nő, aki hét méter mély szakadékba zuhant egy népszerű kirándulóhelyen Pécsen - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

2021. Március 05. 10:09, péntek | Belföld

Merkely: szigorítás nélkül meredeken nőne a fertőzöttek és a kórházba kerülők száma

Ha nem lennének szigorítások, meredeken emelkedne a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan az orvosi, kórházi kezelést igénylőké is radikálisan nőne - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1 csatornán.

2021. Március 05. 09:32, péntek | Belföld

Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2021. Március 05. 08:00, péntek | Belföld

Két év börtönt kapott a férfi, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából

Jogerősen két év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából