Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 14. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Új szervezet foglalkozik a rendőrségen az internetes csalásokkal

Új szervezet foglalkozik a rendőrségen az internetes csalásokkal

Közel háromszáz szakemberrel veszik fel a harcot a kiberbűnözők ellen.

Az online térben elkövetett jogsértések – ezen belül leginkább a vagyon elleni online csalások száma – az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett. A rendőrséghez az elmúlt időszakban rendkívül sok ilyen típusú feljelentés érkezett, a sértetteknek okozott kár mostanra elérte a több milliárd forintot.

A rendőrség eddig is több fronton küzdött a jelenség ellen. Intenzív bűnmegelőzési kampányai során széles körben bemutatták a főbb csalási formákat, az iskolai programjaikba beépítették az online biztonság oktatását. A kibervédelmi nyomozók éjjel-nappal dolgoztak a bűncselekmények felderítése és az elkövetők felelősségre vonása érdekében. 2022-ben pedig a rendőrség is csatlakozott aKiberPajzselnevezésű együttműködéshez, amely során intézmények és piaci szereplők indítottak közös kampányt a lakosság kiberbiztonságának növelése érdekében. Az együttműködő szervezetek között gyors és hatékony jelzőrendszer alakult ki, a lakosság kibertudatosságának növelése is összehangoltan zajlik.

Minden bűnüldözési ág közül az online térhez kapcsolódóan érzékelik a legdinamikusabb változást. A határokon átnyúlóés a világ valamennyi országát érintő kiberbűnözésben megjelentek a jól szervezett bűnözői csoportok. Ezekre a folyamatokra reagálva és a bűnözőkkel szembeni még hatékonyabb fellépés érdekében 2023. október 1-jén egy országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül.

A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályán újonnan megalakult Kiberstratégiai Osztály munkatársai koordinálják, akik a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is. Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át, egészen az ügy vádemeléséig.

A munkatársak speciális, kimagasló informatikai és kriminalisztikai ismeretekkel, az online térrel kapcsolatban naprakész tudással rendelkeznek, valamint ismerik az ilyen típusú bűncselekmények hazai és nemzetközi trendjeit. A rendőrség a kiberbűnözés elleni harc melletti elkötelezettségüket kiemelt bérezéssel honorálja.

Bár a legújabb informatikai tudással, banküzemi, szociológiai és pszichológiai ismeretekkel felvértezett bűnözők gátlástalanul igyekeznek megszerezni a gyanútlanok pénzét és személyes adatait, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza ezt.

Címkék: csalás, internet, online

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.