Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Március 03. 05:02, péntek | Belföld
Forrás: mti

Újabb gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók

Újabb gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók

Már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények, vagy a népegészségügyi támogatások rendszere

- közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, ismertetve: a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő.

Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: ennek része a halálozás csökkentése, de az oktatási rendszer erősítése vagy az unión belüli magyar munkavállalás értékelése is.

A miniszter célnak nevezte a születéskor várható élettartam növelését 2030-ig mintegy öt évvel, a nők esetében 85, míg a férfiak esetében 80 évre. Beszámolt arról, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében eddig megtett intézkedések hatása már tavaly érzékelhető volt, több mint 93 ezer gyermek született.

Mint mondta, a kormány meghallgatta az emberi erőforrások miniszterének, valamint érintett államtitkárainak erről szóló beszámolóit, a többi között annak az ifjúság kutatásnak az eredményét, amelyhez 8 ezer magyar fiatalt kérdeztek meg.

A szükséges lépésekre a gazdasági és a stratégiai kabinet tesz javaslatot, de mint kiemelte, a kormánynak ambiciózus célkitűzései vannak. A jelenlegi évenkénti 126 ezres halálozási számot például 115 ezerre csökkentenék.

Állami tulajdonban kerülhetnek azok az ingatlanok, amelyek tulajdonosaiként az okmányok olyan embereket jelölnek meg, akik több mint 115 éve születtek. Lázár János közölte: erre a belterületi ingatlanok valamint a mezőgazdasági földek hasznosításának könnyítése érdekében van szükség.

A járási hivatalok, ezen esetekben hirdetményben kísérelnék meg a tulajdonos vagy az örökösök felkutatását, akiknek lehetőségük lesz póthagyatéki eljárás lefolytatására. Az ingatlanok akkor kerülnek az államhoz, ha azokért senki sem jelentkezik - ismertette Lázár János.



Hozzátette: a belterületi ingatlanokat átadnák az önkormányzatoknak, az osztatlan közös tulajdon megvételére pedig lehetőséget biztosítanak a tulajdonostársaknak.

Ismertette: a több mint 18 millió ingatlan-nyilvántartási bejegyzésből csaknem 1,9 millió hibás, például hiányos a tulajdonosra vonatkozó bejegyzés. Ismertette: 13 ezer olyan tulajdoni lap van, amely szerint a tulajdonos 1896 előtt született.

Beszámolt arról is: pénteken Szigetszentmiklóson a miniszterelnök részvételével zárul le a kormányablak-építési program, amelynek eredményeként a 297 járásában összesen 262 kormányablak jött létre. Az ügyintézés eddigi költségcsökkentése évente összesen 14,5 milliárd forintos megtakarítást jelent az embereknek - ismertette, kijelentette ugyanakkor azt is, hogy még mindig nagy a bürokrácia és sok a bürokrata, ezért gondolkodni kell a következő lépéseken.

A kabinet célja a fás területek arányának 20-ról 27 százalékra növelése - közölte Lázár János az új erdőtörvény koncepciójával kapcsolatban, amelyről még tárgyalnak az agrárkamarával valamint a magán erdőtulajdonosokkal.

Szólt arról is, hogy nemzeti program indul a szójakiváltásért, annak érdekében, hogy az ország mentesüljön a génmódosított élelmiszerektől. Ennek célja, hogy az importon keresztül takarmányként az országba kerülő szója kiváltható legyen.

A miniszterelnök iparkamara előtt tartott beszédét érintő kérdésre Lázár János kifejtette: Orbán Viktor azt tartotta fontosnak, hogy Magyarországon ne alakulhasson ki egy párhuzamos társadalom, kultúra, ezért ne legyen betelepítés. Az országot ugyanis felértékeli a rá jellemző homogenitás, a párhuzamos társadalmakkal rendelkező országok veszíteni fognak versenyképességükből - vélekedett.

Meg akarjuk őrizni a kulturális és etnikai homogenitásunkat - hangsúlyozta, cáfolva, hogy a kormányfő beszéde a romák ellen irányult volna. Lázár János bírálta az alapjövedelem ötletét, és az európai baloldalt is, amely szerinte azzal kampányol, hogy elhiteti az emberekkel: munka nélkül lehet pénzhez jutni. A miniszter elvi kérdésnek nevezte, hogy a jövedelem munkához kötődjön.

A Puskás stadion költségeiről elmondta, a kormány bruttó 190 milliárd forint összeget hagyott jóvá a beruházásra. A nyílt, nemzetközi tender után a legolcsóbb ajánlat 190 milliárd forint plusz áfa lett - mondta. Kifejtette: a kormány 15 százalékos eltérésig igazságügyi szakértő bevonása nélkül dönthet úgy, hogy a programot el lehet indítani. Közölte, mivel az eltérés 5,8 százalékos volt, elfogadták.

Közölte azt is, a kormány támogatja a KDNP javaslatát arra, hogy becsérték alatt ne lehessen értékesíteni árverésen ingatlanokat.

A 4-es metróval kapcsolatban közölte, az Európai Bizottság várhatóan március 17-én bocsájtja Magyarország rendelkezésére az OLAF hivatalos jelentését. A fővárosnak és a kormánynak 60 napja lesz álláspontja közlésére - ismertette. Hozzátette: a vita lezárása után várhatóan azonnal 59 milliárd forintot vissza kell fizetni a magyar államnak, amelynek kötelessége, hogy ezt az összeget a fővároson behajtsa. Jelezte, megpróbálnak majd Budapestnek segíteni, hogy a fővárosiakat érzékelhető kár ne érje. Ezt követően van lehetőség ezt a pénzt a kivitelezőkön behajtani - mondta.

A miniszter szerint a szerződés aláíróját, a volt főpolgármestert terheli a felelősség.

Beszámolt arról is, hogy a Csíki sör meghívására március második felében meglátogatja a sörgyárat, amelynek szeretne segíteni.

A most még a XIII. kerületi Szent István-parkban lévő Lukács György-szobor kapcsán kérdezték a minisztertől azt, van-e helye véreskezű kommunistáknak emléket állító szobornak Budapesten. Lázár János szerint nincs. Megjegyezte, tartalmilag Lukács György munkásságát mindig kerülte.

Az izsáki uniós beruházásról közölte, bejelentés után szabálytalansági eljárást rendelt el, helyszíni vizsgálat már volt, de még folyik az eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére