Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 16. 11:34, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Kis hatótávolságú rakétát tesztelt a héten Észak-Korea - közölték szombaton dél-koreai katonai források.

A kísérlet során indított két rakéta a Korea-félszigettől keletre csapódott be a tengerbe az AP hírügynökség értesülései szerint.
Tesztelésük minden bizonnyal a jelenleg is zajló amerikai-dél-koreai éves közös hadgyakorlatra adott válasznak tekinthető.
Az észak-korei rakétafenyegetés miatt az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy tizennégy földi telepítésű rakétaelfogó egységgel erősíti meg a nyugati partvidékre telepített védelmi rendszerét.
Észak-Korea viszonylag gyakran kísérletezik kis hatótávolságú rakétáival, ugyanakkor a phenjani rezsim az általa műholdfellövésnek nevezett, de a nemzetközi közösség szerint valójában rakétakísérletnek minősülő decemberi rakétaindítással szakértők szerint Észak-Amerikai nyugati partját is elérni képes eszközt tesztelt sikeresen.
Az eheti kísérletek jelentőségét növeli az is, hogy a két Korea viszonya jelentősen megromlott a decemberi rakétateszt, illetve Phenjan februári harmadik kísérleti atomrobbantása óta. A kommunista ország az amerikai-koreai hadgyakorlaton, illetve a kísérleti robbantás miatt ellene hozott újabb ENSZ-szankciókon felháborodva érvénytelenek nevezte az 1953-as fegyverszünetet, és atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát és Amerikát, egyben kiterjedt hadgyakorlatokba kezdett.
Ugyanakkor katonai források szerint a két országot elválasztó demilitarizált övezetben nem tapasztalható változás a bejelentés óta. Egyes szakértők szerint Phenjan a fenyegetéssel segélyt akar kicsikarni Washingtontól leszerelési engedményekért cserébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).