Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Április 21. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét

Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban, a telepeket felszámolják

- közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, ezek mellett Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség - írták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

Részletezik, hogy a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A fertőzés mintegy 43 ezer baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken a 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére.

Békés megyében az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött.

A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A vírus megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat - közölte a Nébih.

Felidézik, hogy a Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A hatóság közleményében arra felhívja a figyelmet, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőségű a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.