Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraegyesülhet Ciprus

Újraegyesülhet Ciprus

Dervis Eroglu ciprusi török vezető szerint még az idén megállapodás születhet a 40 éve kettészakadt sziget újraegyesítéséről. Az „észak-ciprusi államfő” Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral való hétfői találkozója után újságíróknak azt mondta, eredményre vezethetnek a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel a sziget egyesítéséről 20 hónappal ezelőtt félbeszakadt, majd az ENSZ égisze alatt ez év februárjában újrakezdett tárgyalások.

„A célunk változatlan: megoldani Ciprus problémáját a lehető legrövidebb idő alatt. Bírjuk a főtitkár támogatását, mindkét oldalt bátorította” – fogalmazott Dervis Eroglu, hozzátéve, hogy a mostani egyeztetések a két oldal között még meglévő véleménykülönbségek áthidalását szolgálják.

Mint fogalmazott, még ebben az évben megállapodásra juthatnak, és mindkét oldal népszavazásra bocsáthatja az egyezséget.

A Földközi-tengeri sziget az után szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a ciprusi török kisebbség védelmében, válaszul a Görögországgal történő egyesülést szorgalmazó görög ciprióták puccsára. Pár évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott nemzetközi tervet.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintettek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenék szénhidrogén-lelőhelyeinek kiaknázását is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez