Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 08. 09:23, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraindult a széntermelés a pécs-vasasi bányában

Újraindult a széntermelés a pécs-vasasi bányában

Újraindította a széntermelést a Dalkia Energia Zrt. (Dalkia) tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. a Pécstől északkeletre található vasasi bányában csütörtökön.

Szent Borbála napján tíz év szünet után újra megnyissák a Mecsekben a külszíni széntermelést. Mint Hoppál Péter államtitkár kiemelte, szimbolikus üzenete van ennek az eseménynek, hiszen itt, Vasason kezdődött 1766-ban a mecseki széntermelés, ahol most újra elindul a külfejtés, igaz egyelőre csak évi 15 ezer tonna teljesítménnyel (volt idő amikor ugyanitt évi 200 ezer tonna szenet termeltek).

Azt már Péterffy Attilától, az engedélyeket birtokló Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatótól tudtuk meg, hogy öt évre szól ezzel a mennyiséggel a termelési szerződés, amin akkor sem változtathatnak, ha ugrásszerűen megnőne az igény. Amire pedig van esély, mert ezt a szenet jóval a piaci ár alatt kínálják majd lakossági fogyasztásra, és a fűtőérték-ár aránya sokkal jobb lesz, mint bármelyik import széné. Másrészt a piackutatás alkalmával sehol nem az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a porkibocsátás, hanem hogy mikor lehet már végre kapni a vasasi szenet. Ugyanakkor, ha a cementművek és más ipari felhasználók beszállnának a nagyfogyasztók közé, és az országos energiapolitika is rásegít, akkor a Vasason található 3 millió tonna szénvagyonra újabb külfejtést is elindíthatnak, amire már készülnek a tervek. A széntermelés vállalkozói megbízását a pécsi Neolit Kft. nyerte el.

Az évi 15 ezer tonna energiahordozót helyi munkaerővel termelik ki, és az ásványvagyon elsősorban lakossági értékesítését tervezik a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-Dunántúlon. Hozzátette, hogy a bánya emellett gyakorlati helyként szolgálhat a komlói vájárképzésben részt vevő diákok számára.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy négy éve indították el a tíz esztendeje bezárt fejtés újbóli megnyitásához szükséges engedélyeztetési eljárást, ugyanis a szén világpiaci ára ezt indokolttá tette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben