Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2017. Szeptember 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Újraindult befolyással üzérkedés miatt az Amerikából kitiltott férfi elleni per

Újraindult befolyással üzérkedés miatt az Amerikából kitiltott férfi elleni per

Megkezdődött a megismételt elsőfokú büntetőper T. Viktor András ellen hivatali befolyással üzérkedés miatt szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

A férfi a vád szerint azt mondta a Bunge Zrt. lobbistájának, pénzért el tudja intézni, hogy csökkentsék az étolaj áfáját. A vádlottat az ügy miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

A törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézték: a Fővárosi Főügyészség 2015 decemberében emelt vádat T. Viktor ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt.

A főügyészség akkor arról tájékoztatott, hogy az amerikai tulajdonú étolajgyártó, a Bunge Zrt. 2012-ben megbízta az egyik kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, lobbizzon az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista korábbról már ismerte T. Viktort, aki 2014 májusában kormányzati kapcsolataira hivatkozva azt állította neki, kétmilliárd forintért eléri, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Azt mondta, a kétmilliárd forintot egy ismert emberhez kötődő alapítvány vagy egy cég részére kell kifizetni. A vád szerint a vádlott ezzel azt a hamis látszatot keltette és azt akarta elhitetni, hogy vezető hivatalos személyeket veszteget meg.

Miután a lobbista értesítette az Egyesült Államok nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviselet arra kérte őt, juttassa el azt az üzenetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy ha nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, akkor Washington "lépéseket fog tenni". Emellett az Egyesült Államok nagykövetsége a vádlottat kitiltotta területéről, automatikus vízumjogosultságát visszavonta.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében az áll: a törvényszék 2016 júniusában a vádlottat bűnsegédként, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt két év börtönre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért, illetve új elsőfokú eljárás lefolytatásáért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte az ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

A táblabíróság határozatának megfelelően az eljárást a tárgyalási szaktól kell megismételni. Így újból ki kell hallgatni a vádlottat, valamint a másodfokú bíróság által megjelölt tanúkat is annak érdekében, hogy a bíróság megalapozott döntést hozhasson - írták.

A Fővárosi Törvényszék az első tárgyalási napon ismertette a korábbi ítéleteket és meghallgatta a vádlottat.

Az eljárás december 6-án tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Címkék: üzérkedés, kitiltott, per

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 15:01, szerda | Belföld

Nagyszabású rajtaütést tartott a NAV - videó

Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagyszabású fővárosi akció során

2022. Július 06. 11:55, szerda | Belföld

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

Megtalálták a büntetés-végrehajtás (bv) 29 éves, hivatásos állományú tagjának holttestét Rácalmásnál, a Kis-Dunában - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2022. Július 06. 09:53, szerda | Belföld

Halálos baleset szemtanúit keresi a rendőrség - fotók

A lakosság segítségét kérik a rendőrök a gesztelyi körforgalomnál történt halálos közúti közlekedési baleset kapcsán.

2022. Július 06. 08:03, szerda | Belföld

Vízaknába dobta kétéves unokaöccsét, a pici megfulladt, most mégis felmentették

Nem jogerősen felmentette a minősített emberölés vádja alól az unokatestvére megölésével vádolt taktaharkányi fiatalt a Miskolci Törvényszék kedden.