Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 28. 11:35, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajna-EU - Timosenko kéri az EU-t: feltétel nélkül írja alá a társulást, ha az ukrán elnök meggondolja magát

Ukrajna-EU - Timosenko kéri az EU-t: feltétel nélkül írja alá a társulást, ha az ukrán elnök meggondolja magát

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő arra kérte az Európai Uniót, hogy "habozás és feltételek nélkül" írja alá Ukrajnával a társulási megállapodást, ha Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban meggondolná magát Vilniusban.

A megromlott egészségi állapotú, rabként kórházban fekvő ellenzéki vezető a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós keleti partnerségi csúcs kezdete előtt honlapján közzétett üzenetében megismételte, hogy hazája európai integrációjáért kész börtönben is maradni.
Csekély esélyét látja azonban annak, hogy a csúcson Janukovics elnök mégis a megállapodás aláírása mellett döntene.
Timosenko magyarázata szerint a civil társadalom és az ellenzék még túl gyenge ahhoz, hogy bármit is megváltoztasson az országban. A volt kormányfő úgy látja, hogy hazájában gyors hanyatlásnak indulhat a demokrácia. Arra kérte ezért az európai vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a 2015-ben sorra kerülő elnökválasztások tisztaságáért.
Julija Timosenkót a Kijev számára előnytelen 2009-es, máig érvényben lévő orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt ítélték hét év börtönbüntetésre. A Nyugat szemében a politikus az ukrajnai szelektív igazságszolgáltatás jelképévé vált. Az unió egyik fő feltételként szabta a társulási megállapodás megkötéséhez, hogy engedjék ki külföldi gyógykezelésre Timosenkót.
Az ellenzéki politikus rögtön azután, hogy egy hete az ukrán kormány rendeletben leállította a társulási megállapodás aláírásának felkészülési folyamatát, közölte, kész lemondani a szabadságáról, ha mégis megköti az EU Ukrajnával a megállapodást.
"Ha Ön rászánja magát a megállapodás aláírására, én még ugyanazon a napon arra fogom kérni az európai vezetőket, hogy feltétel nélkül írják alá a szerződést" - üzente Janukovics elnöknek. Az Ukrajna európai integrációjáért országszerte tüntetőkkel való szolidaritása jeléül pedig Timosenko hétfőn éhségsztrájkot kezdett.
Minapi tévéinterjújában Janukovics leszögezte: Ukrajna akkor írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, amikor a feleknek sikerül "normális" feltételekben megállapodniuk, és az ország gazdaságilag is készen áll rá.
Múlt csütörtök óta tartanak Ukrajnában az EU-párti megmozdulások Kijevben és több vidéki városban. Vasárnap volt az eddigi legnagyobb méretű tüntetés az ukrán fővárosban, amelyen becslések szerint mintegy százezren vettek részt. A demonstrációk civil kezdeményezésre indultak, majd a parlamenti ellenzék vezető politikusai álltak az élére. A kijevi tüntetők között mostanra az a döntés született, hogy pártsemlegessé teszik a megmozdulást, és nem viselnek pártjelképeket.
Szerdán több ezer egyetemista lépett sztrájkba Kijevben, és csatlakozott az integráció melletti demonstrációhoz.

Címkék: Ukrajna-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez