Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:37, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Ukrán válság - Drótkerítést húzott Oroszország a Luhanszki Népköztársaság határán

Ukrán válság - Drótkerítést húzott Oroszország a Luhanszki Népköztársaság határán

Szögesdróttal ellátott drótkerítést építettek Oroszország és az önkényesen kikiáltott szakadár Luhanszki Népköztársaság közötti határ egy szakaszán.

- hozta nyilvánosságra kedden az UNIAN ukrán hírügynökség helyi lakosok beszámolóira hivatkozva. A beszámolók szerint a kerítést Oroszország húzta fel, mert vezetése tart attól, hogy fegyveres csoportok szivárognak be a szakadár területekről az Oroszországi Föderációba.

A helybeliek közösségi portálokon adtak hírt arról, hogy kerítést állítottak fel a krasznodoni járásban lévő Szevernij határátkelőnél. A szögesdrótos építményről fotókat is közzétettek. Arról azonban nem szól a jelentés, hogy milyen hosszú a kerítés.

A helyiek azt állítják, hogy az említett határszakaszon sohasem volt semmilyen határvédelmi építmény, amióta Ukrajna függetlenné vált.

Az ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy már korábban is jelentek meg drótkerítések Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadár területek közötti határszakaszokon.

Augusztus végén az orosz állami megrendeléseket ismertető portálon megjelent, hogy a szögesdróttal ellátott drótkerítés építését az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) rosztovi területi részlege rendelte meg. A megrendelés szerint az év végéig az ukrajnai Donyeck megye és az oroszországi rosztovi terület között több mint három kilométer hosszú kerítésnek kell elkészülnie.

Május végén az orosz és az ukrán sajtó is tárgyalta, hogy a Donyec-medence és a Rosztovi terület közötti határon az orosz fél 100 kilométer hosszan árkot ásott ki, és 40 kilométer hosszan mesterséges akadályokat létesített. Az orosz hatóságok magyarázata szerint ezt a szakadár területek felől Oroszországba irányuló fegyvercsempészet tette szükségessé.

Állítólag az orosz határőrök csak az év eleje óta több mint hatvanszor akadályozták meg, hogy fegyvereket és lőszereket csempésszenek be az országba. Több mint negyven lőfegyvert, hatezer lőszert, kétszáz gránátot és harminc aknát koboztak el csempészektől. A gyanú szerint ezeket a fegyvereket orosz bűnszervezetek vásárolják fel. Több mint 130 illegális határátlépőt fogtak el, és mintegy 300 olyan személyt állítottak elő, akik valamilyen módon megsértették a határrendészeti szabályokat.

Az ukrán sajtóban ugyanakkor megjelentek olyan feltételezések is, hogy Moszkva nem szeretné, ha az Oroszországból "átdobott" katonák és zsoldosok "visszaszöknének" a szakadár területekről. Ugyancsak az ukrán sajtóban láttak napvilágot olyan tudósítások is, amelyek szerint Oroszországból érkezett zsoldosok állítólag maguk mondták el, hogy Ukrajnába érkezve nem azt találták, amire számítottak. Lényegesen kevesebb pénzt kaptak a beígértnél, és parancsnokaik testi fenyítést alkalmaztak velük szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.