Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 31. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Papp József

Ünnepséget szervez a város az elkerülő út avatására

Ünnepséget szervez a város az elkerülő út avatására

Rendkívüli ülést tartott a csornai képviselő-testület.

Tegnap délután négy napirendet tárgyalt a csornai képviselő-testület rendkívüli ülésén. Dr Bónáné Dr Németh Katalin polgármester távollétében Major András alpolgármester vezette az ülést. Első napirendben kihirdették a tavaly szeptemberi csapadék által okozott károk helyreállítására kiírt pályázat eredményét. A munkát a HUN-ROAD MOVA ÉPÍTŐ Kft (Győr) nyerte el 14.899. 268.- Ft + ÁFA ajánlatával. Mivel a pályázati támogatás a teljes összeget nem fedezi, ezért az önkormányzat a hiányzó 9 millió forintot saját költségvetéséből biztosítja. Horváth János Zoltánné felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a beadott ajánlatok között nagy árkülönbség volt, ezért fokozottan ellenőrizni kell a kivitelezést, hogy minden a tervek szerint készüljön el.

A költségvetés módosításánál vita csak a sport támogatáson volt. Horváth János Zoltánné megkérdezte, hogy milyen sport célra kívánnak újra összesen 3,7 millió forintot fordítani? Az idén már nagyon sok támogatást kapott a CSSE. Úgy látja, hogy a város most könnyen osztogatja a pénzt, de véges a költségvetés, és amikor majd igazán fontos dologra kellene, nem lesz pénz. Megemlítette például, hogy a város kísérletet tehetne a kertészet felszámolása során a termálkút megvásárlására. Családi János bizottsági és sportegyesületi elnök azt ugyan nem árulta el, hogy mire, de ígérte, hogy jó helyre költik el a pénzt.

A legtöbb vitát az útavatásra szervezett városi ünnepség váltotta ki. Tegnapi cikkünkben mi is megírtuk, hogy olyan út avatására hivatkozva javasolnak 6 milliót elkölteni, amit még csak terveznek. Dani Richárd megkérdezte, hogy pontosan mit is avatnak szeptemberben, és mire akarnak elkölteni 6 millió forintot, mert arról az előterjesztésben egy szót sem írtak. Megkérdezte, hogy szavazzon meg így bármire 6 millió forintot? Válasz helyett hosszadalmas magyarázkodásba kezdett az alpolgármester, a jegyző és az aljegyző, hogy miért nem lehet most ezt elmondani. Hivatkoztak üzleti titokra, még le nem zárt tárgyalásokra, bizonytalanságokra, hatósági egyeztetésekre, és arra, hogy ez tulajdonképpen nem is fog az önkormányzatnak pénzébe kerülni, mert majd elsősorban az útépítést végző a vállalkozók össze fogják adni ezt a pénzt. Annyi mindenesetre kiderült, hogy 2015 szeptember 9-én tartják az M85 Kóny-Csorna szakasz és az M86 csornai elkerülő közös avatóünnepségét, amihez kapcsolódva szeptember 12-én városi ünnepséget szerveznek. Az ünnepségen 2 neves előadó fellépésére körülbelül 3 millió forintot terveznek, a többi költség a rendezvény szervező cég, a fény és hangtechnika, a biztonsági cég és egyéb technikai feltételek biztosításához szükséges. Bár a jegyző is elismerte, hogy az M85 elkerülő megnevezés rossz, mert nem azt avatják, de azért benne maradt a határozatban, amit a testület végül egyhangú döntéssel szavazott meg.

Negyedik napirendjében iparterület bérbeadására írt ki pályázatot az önkormányzat.

Néhány tanulsággal szolgált a tegnapi ülés költségvetésről és útavatásról szóló napirendje. Mindkettőben úgy javasoltak több millió forintot, hogy semmit nem mondtak arról, hogy mire akarják ezt a pénzt elkölteni. Ha az ellenzéki képviselők ezt meg merték kérdezni, egyből megkapták, hogy a sport ellenségei, vagy politikai vitát gerjesztenek. Horváth János Zoltánné és Dani Richárd is elmondta, a képviselők arra tettek esküt, hogy felelős döntéseket hoznak. Nem lehet úgy dönteni majdnem 10 millió forintról (6 millió útavatás, 3,7 millió CSSE), hogy nem tudják, mire megy majd el a pénz. A FIDESZ-KDNP képviselőit ez láthatólag nem zavarta. Vagy azért, mert vakon hisznek abban, hogy jó helyre költik a megszavazott összegeket, vagy ők tudtak arról, amit viszont nem akartak az ellenzéki képviselők és a városlakók orrára kötni. Családi János hozzászólásában el is árulta magát. Kikotyogta, hogy az útavatáshoz kapcsolódó ünnepség helyszíne valószínűleg a főút városközponti szakasza lenne, csak még nem tudják, hogy engedélyt kapnak-e rá. Az ünnepség vezérgondolata pedig valószínűleg az lesz, hogy a város visszafoglalja az utat és a területet a kamionáradattól. Egy kicsit ugyan elhamarkodottnak tűnik ez a koncepció, mert a 85-ös főúton közlekedők továbbra is áthaladnak majd a városon. A 86-os főút hatalmas forgalmától viszont megmenekül Csorna. Úgyhogy tényleg van mit ünnepelni. Csorna lakóinak több évtizedes vágya és jogos igénye válik valóra, önkormányzati és parlamenti ciklusokon átívelő munka fejeződik be. Miért kell titkolózni az ellenzéki képviselők és elsősorban a csornaiak előtt? Ez a kérdés is valószínűleg megválaszolatlan marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!