Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 09. 14:38, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vakcina a tengerjárókon jellemző gyomorvírus ellen

Vakcina a tengerjárókon jellemző gyomorvírus ellen

Az elmúlt években több tengerjáró hajón is komoly hasmenéses-gyomorrontásos vírus tört ki, ami miatt a szervezőknek meg kellett szakítaniuk az utazásokat.

A megbetegedéseket minden esetben a Norovirus okozta, amely ellen a tudósok már ki is fejlesztettek egy kísérleti vakcinát.

A Norovirus hasi görcsöket, hányást és hasmenést okoz, és könnyen terjed emberről emberre olyan zárt, zsúfolt helyen, mint például egy tengerjáró hajó. Csak az Egyesült Államokban miden évben 21 millió esetet regisztrálnak, éppen ezért a tudósok egyfajta védőoltás kikísérletezésébe kezdtek - írja a New England Journal of Medicine.

A kutatók szerint ez lehetne a legjobb módja annak, hogy az emberek védekezhessenek a kellemetlen és komoly tüneteket okozó vírus ellen. Egyelőre azonban a kísérletek kezdeti stádiumban vannak, és a szakemberek azt vizsgálják, hogy egy ilyen vakcina mennyi ideig nyújtana védelmet a betegséggel szemben.

Az új vakcina ráadásul valójában nem is oltás lenne, hanem orrspray formájában lehetne adagolni két adagban három hét különbséggel. Ennek a módszernek azonban jelenleg komoly mellékhatásai vannak (orrdugulás, tüsszögés), így az adagoláson még jócskán finomítani kell a jövőben.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, vírus, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.