Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Valamennyi kórházzal felbontotta szerződését a legnagyobb hazai gyógyszerbeszállító

Valamennyi kórházzal felbontotta szerződését a legnagyobb hazai gyógyszerbeszállító

Valamennyi kórházzal felbontotta szerződését a Hungaropharma – tudta meg a Világgazdaság. A kontraktusokat – amelyek jellemzően 5–10 évnél is régebbiek voltak – még március elsejével mondták fel, miután azok nem szabályozták megfelelően a cég és a fizetési nehézségekkel küzdő kórházak üzleti kapcsolatát – mondta érdeklődésünkre a Hungaropharma vezérigazgatója. Az érintett kórházak csaknem fele új szállítási szerződést kötött a céggel.

Feller Antal jelezte: március végén már 15 milliárd forintra rúgott a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségéhez tartozó hét vállalat kintlévőség-állománya, és ebből 5,5 milliárd lejárt követelés volt. Az adósság pedig nemhogy csökkenne, folyamatosan emelkedik, mert az egészségügyi intézmények anyagi helyzete is egyre rosszabb, „nincs pénz a rendszerben” – fogalmazott. A Hungaropharma továbbra is fontosnak tartja a kórházak ellátását, de saját maga képtelen pótolni a magyar egészségügy hiányzó forrásait – közölte Feller Antal. Hozzátette: vannak – főként kisebb – kórházak, amelyek ellen már jogi lépéseket is kellett tennie a Hungaropharmának, vagyis fizetési felszólítást küldtek számukra, illetve fizetési meghagyás kibocsátását kérték a bíróságtól. Mindez annak ellenére vált szükségessé, hogy a cég tavaly egyszer már felülvizsgálta együttműködését a kórházakkal, és ennek nyomán a lejárt tartozást felhalmozó kórházak jelentős részére kiterjesztette azt a 2011-ben még csak néhány intézmény esetében bevezetett intézkedését, hogy számukra csak akkor szállít, ha előre fizetnek a megrendelésért, vagy ha életmentő készítményre van szükségük.

„Ezek az intézkedések sem bizonyultak elegendőnek, így sokadszor kerültünk komoly erkölcsi dilemma elé: ragaszkodunk-e a kiszállított gyógyszerek ellenértékének megfizetéséhez, vagy megkockáztatjuk kintlévőségeink további, immár kezelhetetlen szintre növekedését. Hosszú évekig türelmesek voltunk, az adósságok ellenére finanszíroztuk a kórházak működését” – magyarázta Feller Antal. A vezérigazgató hangsúlyozta: egyeztetnek az adósokkal, sok új szerződést már megkötöttek, de ezekben rövidebb fizetési határidőt kötnek ki, és azt is belefoglalták, hogy ha a kórház a számla lejárta, plusz további ésszerű türelmi idő után sem fizet, a Hungaropharma a továbbiakban csak előre fizetés mellett szállít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk