Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2014. Augusztus 29. 06:00, péntek | Belföld

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

40 év házasság után válna egy 72 éves olvasó, aki a procedúra több részletére is rákérdezett az onlinejogsebesz.hu szakértőinél. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Onlinejogsebész!

72 éves vagyok 40 éve házas a nejem 65 éves, másfél éve viszonya van egy másik úriemberrel.
Anyagi viszonyunk rendezett, én meg úgy gondolom besározta a becsületemet, amire 100 oldalnyi írásos bizonyítékom van.
Hogyan tudnék elválni a leghamarabb, és a nejemet megfosztani a nevem további viselésétől, amit bemocskolt.
A lakás, amelyben élünk a magyar törvények szerint közös, de én Németországból telepedtem át és a magammal hozott pénzből építettük közös megegyezésünk van, de mi van, ha nem tartja be, akár a házassági esküjét.

Köszönöm.

2014. 06. 24.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A házasság felbontására a bíróság jogosult, ennek feltétele kizárólag az, hogy a házasság felbomlását a bíróság megállapítsa és úgy ítélje meg, hogy a helyreállítására nincs remény. Ehhez elegendő, ha ez egyik fél tekinti az életközösség megszűnést véglegesnek. A bírósági eljárás során kérheti a név viselésétől való eltiltást is. Ha jól értem, a vagyoni kérdéseket a házassági vagyonjogi szerződésben rendezték, ennek a betartására a bíróság ügyel. Amennyiben nincs ilyen okirat, a bíróság a vagyon szerzését vizsgálhatja, hiszen külön vagyon az, amit a felek a saját külön vagyonukból szereztek, a házasságkötéskor meglévő vagyon pedig ilyenek számít.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

2022. November 28. 07:53, hétfő | Belföld

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.