Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 16. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szany Önkormányzata

Vállalkozások határok nélkül

Vállalkozások határok nélkül

Szanyi Inkubátorház bemutató és átadó ünnepsége.

Rekordidő alatt készült el és került átadásra a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” támogatásával megvalósult inkubátorház.


Az ünnepségen jelen volt Széles Sándor kormánymegbízott, Farka Imre Jóka polgámestere, Tóth Imre plébános, a beruházás bonyolítója, műszaki ellenőre, kivitelezők és a létesítmény használói is.
Németh Gergely polgármester köszöntötte a megjelenteket.

A beruházás történetét Funtek János jegyző ismertette, az alábbiakban az ő beszédéból idéézünk:

„2011. áprilisában a szintén uniós forrásból megvalósuló óvoda felújítás projektmenedzsere adta az információt, hogy egy megyei határon átnyúló Uniós pályázatnál a magyar partner visszalépett. Ez az önkormányzat Máriakálnok volt, a gesztor a szlovákiai Jóka község. Megindult az információszerzés a lehetőségekről és bejelentkeztünk Jóka község polgármesteréhez. Tudtuk, hogy a partneri szerződést 2010. augusztus 9-én Farkas Imre Jóka polgármestere és Széles Sándor az akkori máriakálnoki polgármester, a jelenlegi kormánymegbízott írta alá. A gesztor község polgármestere a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a támogatási szerződést 2011. március 28-án látta el kézjegyével.
Jóka község pozitív döntése esetén 50 napon belül biztosítani kellett az inkubátorház jogerős építési engedélyét.Ez volt a feltétele a pályázatba való belépésnek, valamint természetesen a partner váltáshoz szükséges dokumentumok, hisz a pályázatban szerepelteket kellett változatlan formában megvalósítani.
Szany Nagyközség Képviselő-testülete 14/2011.(IV.26.) számú határozatával vállalta a pályázat átvételét és a pályázatban szereplő feltételek megvalósítását.

Izgatottan vártuk a Jókai döntést, ami végül pozitív volt számunkra.

Azonnal elkezdődött rohammunkában a volt termelőszövetkezeti iroda és a hozzá kapcsolódó épület bontása. Ezzel párhuzamosan megbízást kaptak a tervezők a máriakálnoki terv adaptálására. A terveket a Házikó 2000 Építész Iroda Bt készítette, tervezője Vámosi József és Kettinger Attila volt. Az épületben 3 műhely, 2 raktár, 2 üzlet, iroda tárgyalóval és a hozzátartozó kiszolgáló helyiségek helyezkednek el. Hasznos alapterülete 703,68 m2. Partner volt a csornai építésügyi hatóság, hisz 2011. május 27-én megkaptuk az építési engedélyt az üzleti és információs központ építésére.

A társfinanszírozási támogatási szerződést 2011. november 24-én írtuk alá, ezzel kezdődhetett meg részünkről a projekt végrehajtása.

A közbeszerzés lebonyolítására ajánlattételi felhívás került meghirdetésre melyet az Óbester Gazdasági Tanácsadó Bt Győr nyert el, Helyes Péter vezetésével. A kivitelezésre hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást kellett lebonyolítani három ajánlattevő meghívásával. Az eljárás lebonyolítása után a kivitelezésre megbízást a helyi Szanyépszer Kft gazdasági társaság kapta meg. Az építési szerződést a polgármester úr, valamint Osztrovszky Péter a Szanyépszer Kft ügyvezetője 2012. június 1-jén írta alá.A projekt menedzsmenti feladatok ellátását pályáztatás során a szombathelyi Limex Kft kapta, amelynek már volt hasonló pályázatban tapasztalata.

A műszaki ellenőri feladatokat Pozsgai László magasépítő mérnök látja el kellő szigorúsággal. A kiviteli terveket a Szint 93 Építési Iroda Kft készítette, igaz, itt az első pályázatot kénytelenek voltunk eredménytelennek tekinteni, mert kiderült, hogy a pályázatban szereplő összeg még az egyszerűsített kiviteli tervek elkészítésére sem volt elegendő.A projekt során 7 árajánlattételi felhívás lebonyolítására került sor.

Az ünnepélyes alapkőletétel 2012. július 26-án történt meg, melyen részt vett a kormánymegbízott úr és körzetünk országgyűlési képviselője is.A tájékoztatási követelmények teljesítése során Szanyban és Jókán a beruházáshoz kapcsolódó rendezvényekre, konferenciákra, sajtótájékoztatókra került sor. Ezen felül az érintett önkormányzatoknak több kommunikációs kötelezettségnek is eleget kellett és kell tenni.

A kivitelezést a Szanyépszer Kft, jelenthetjük, rekordidő alatt teljesítette, és ennek köszönhetően most határidőre átadhatunk a község szempontjából egy új esztétikus épületet.A pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. keretében valósult meg. A projekt megnevezése: Vállalkozói Inkubátorház Jókán és Szanyban
A pályázat keretében, ahogy a társfinanszírozási szerződésben szerepel, az elszámolható közpénz 400 ezer euró. Ebből a közösségi támogatás 340 ezer euró, amely 85 %-ot jelent. 10 % a kormányzati társfinanszírozás és papíron 5 % a saját forrás. Természetesen, mint minden pályázatnál vannak olyan kiadások, melyek a pályázatban nem szerepelnek, viszont a beruházáshoz, működéshez elengedhetetlenek. Ilyen volt az épület bontási költsége, a közműfejlesztési hozzájárulások, de mint említettem, nagyon alacsony összeg állt rendelkezésre a kiviteli tervekre és nem volt forrás a tervek adaptálására sem Ezek a kiadások jelentősen megterhelték az önkormányzat költségvetését.

Időközben két partneri jelentést és kifizetési kérelmet kellett benyújtani, de a következő év január 31-ig nem fogunk unatkozni ezen a téren sem, hisz össze kell állítani a végleges jelentést. Magyar oldalról a pályázatkezelő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft Nyugat-magyarországi Irodájának munkatársai mindig segítőkészek voltak, igaz szigorúan megkövetelnek minden olyan dokumentumot, amely a kiírásban szerepel. Bízunk benne, hogy a január 31-i időpontnál az elszámolásunknál a hiánypótlási lista nem lesz túl terjedelmes és a declarationt mielőbb küldhetjük vezető partnerünkhöz Jókára.

Igaz, hogy kevesebb gyermek születik a községünkben, de jelen beruházással bizonyosan növekszik a vállalkozások és ezzel párhuzamosan a munkahelyek száma. Ez is adhat megfelelő alapot a község gazdasági növekedéséhez, ami talán még kihathat a népesség növekedésére is.”- zárta beszédét Funtek János jegyző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.