Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a szállodák minősítése

Változik a szállodák minősítése

Alapvető változásokon megy keresztül a jövőben a szállodák besorolási rendszere.

Csillagok továbbra is lesznek, de nem mindegy, hogy mennyi – s az sem árt, ha a fogyasztók alaposan tájékozódnak a szállás lefoglalása előtt, figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Rendkívül sok problémát okoz a fogyasztóknak az, hogy a szállodák minősítésére vonatkozó csillagozási rendszer országonként és kontinensekként is eltérő. Így például egy afrikai háromcsillagos szálloda minősége gyakran elmarad az utazók elvárásától, nem egyszer komoly csalódást, és akár fogyasztói jogvitát is eredményezve. Természetesen idehaza, belföldi utazások esetén is a jól ismert besorolási rendszernek megfelelően tájékozódnak a fogyasztók, és döntik el, mely szálloda szolgáltatását veszik igénybe. Nem árt azonban tudni, hogy a megszokott rendszer hamarosan teljesen átalakul.

2009 októberét megelőzően egy miniszteri rendelet részletesen szabályozta a kérdést, azaz hogy mi alapján hány csillagot kaphat egy adott szálloda. Ezt a rendszert szüntette meg a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, amely ugyanakkor lehetőséget biztosít egyelőre a korábbi szisztéma és csillagszám fenntartására, egészen 2012. július 1-jéig.

Jövő év július elsejétől azonban változik a rendszer: ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusfejlesztési Stratégiája kimondja, a turisztikai szolgáltatások közül a szállás- és vendéglátóhelyek kötelező jogszabályon alapuló minősítése nem hozta meg az elvárt eredményt, és elindult a rendszer továbbfejlesztése az európai gyakorlathoz hasonló önkéntes, rendszeresen ellenőrzött minősítés irányába.

Így ezt követően az úgynevezett Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer lép életbe, melynek során a szálloda önmaga általi minősítését a Magyar Szállodaszövetség ellenőrzi meghatározott szempontok alapján. Nagyon fontos, hogy a minősítésre kizárólag objektív, szakmai szempontok alapján kerüljön sor - nem szubjektív elemek figyelembe vételével, hiszen a fogyasztók az ár és a helyszín mellett elsősorban a csillagok száma alapján döntenek.

A változás tudomásulvétele és figyelemmel kísérése mellett a KÖFE mindenképpen javasolja, hogy a pihenésre vágyók alaposan tájékozódjanak az egyes szálláshelyek minőségéről, szolgáltatásairól már a szállás lefoglalása
előtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szálloda

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 10:03, kedd | Belföld

Romlott a levegő minősége az ország nagy részén

Az ország nagy részén romlott a levegőminőség; egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen már veszélyesnek minősítették a levegőt a magas szállópor-tartalom miatt.

2020. November 24. 08:41, kedd | Belföld

Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzemben

Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzem raktárában, emiatt ki kellett üríteni az ingatlant, öt embert pedig rosszullét miatt kórházba vittek

2020. November 24. 07:00, kedd | Belföld

Többet telefonálunk és internetezünk a koronavírus hatására

Körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt, az SMS-ek száma viszont negyedével csökkent 2019 végéhez képest

2020. November 24. 06:00, kedd | Belföld

Vadászbaleset miatt vádat emeltek egy rendőr ellen

Vádat emeltek egy rendőr ellen, aki még 2018-ban egy borsodi vadászaton meglőtt egy kiskorú hajtót - közölte a Központi Nyomozó Ügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.