Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: Nem az adófizetők pénzéből segítenék ki a bajba jutott bankokat

Varga: Nem az adófizetők pénzéből segítenék ki a bajba jutott bankokat

Akár január elejére elkészülhet az a törvénytervezet, amely alapján Magyarországon sem az adófizetők pénzéből kellene kisegíteni a bajba jutott bankokat - mondta a Híradónak a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: az Országgyűlés már tavasszal el is fogadhatja a törvényt. Az európai unió a héten döntött arról, hogy a jövőben nem az adófizetők pénzéből mentik meg a felelőtlenül gazdálkodó és hitelező bankokat. A döntést Orbán Viktor miniszterelnök áttörésnek nevezte.

A németországi Hypo Real Estate volt az egyik olyan pénzintézet a 2008-ban kirobbant válságban, amit az adófizetők pénzéből mentettek meg. A német kormány több milliárd eurót költött rá, végül államosították. Ehhez hasonló történt Írországban, ahol az egyik legnagyobb bank megmentésére 30 milliárd dollárt költött az állam.

Az ilyen eseteket kerülné el a jövőben az Európai Unió: a mostani csúcstalálkozón úgy döntöttek: a jövőben nem az adófizetők pénzéből mentik meg a felelőtlenül gazdálkodó és hitelező bankokat, hanem egy külön alapból segítik ki őket. Az alapot többek között a pénzintézet részvényeseinek és kötvényeseinek befizetéseiből töltenék fel.

Az Erste bank vezető elemzője jónak értékelte a brüsszeli döntést, amit a nemzetközi piacok is kedvezően fogadtak. „Sok probléma volt az elmúlt időszakban és az euróövezettel kapcsolatban, soha nem volt lefektetve az az álláspont, hogy egy bankot pontosan kinek a pénzéből kell kimenteni, hogyha bajba kerül. A bankunió ezt a problémát is kezeli” - mondta Gabler Gergely.

„A bankunió ügyében áttörés történt” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, és hozzátette: Magyarország már vizsgálja, érdemes-e belépni az uniós bankok megmentésére létrehozott alapba, az ugyanis csak az eurozónában lesz kötelező. A nemzetgazdasági tárca viszont már dolgozik egy unióshoz hasonló hazai törvényen.

„Legyen egy olyan nemzeti szabályozásunk, ami a magyar polgárokat védi meg attól, hogy a rosszul működő bankok pénzügyi következményeit, illetve a rosszul működő bankok pénzügyi terheit át lehessen hárítani a választópolgárokra”- fogalmazott a miniszterelnök.

A nemzetgazdasági miniszter szombaton azt mondta: a törvénytervezet akár már januárra elkészülhet. „Hogy ha egy ilyen jogszabály elkészül, ha lesz egy bankszanálási törvény, akkor nagyon nagy lépést tettünk afelé, hogy Magyarországon a bankzavarokat, a bankcsődöket, vagy működési problémákat azokat teljesen megfelelő mederben lehessen kezelni” - emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: az Országgyűlés már tavasszal el is fogadhatja a törvényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.