Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 10. 20:00, péntek | Sport
Forrás: Arena4

Vasárnap éjjel játsszák az amerikai futball bajnokság nagydöntőjét

Vasárnap éjjel játsszák az amerikai futball bajnokság nagydöntőjét

Super Bowl LVII

A Super Bowl az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntője, az NFL két konferenciája, az AFC és az NFC győztese játssza egymással. Az USA-ban kisebb fajta nemzeti ünnepnek számít az esemény, milliók nézik a televízióban. Az amerikai futball egyre nagyobb nemzetközi népszerűsége okán a világ többi táján is egyre több nézője van, bár Európában az időeltolódás miatt hajnalra csúszik a mérkőzés közvetítése, mivel az Egyesült Államokban a reklámok szempontjából oly fontos vasárnap esti főműsoridőben kezdik a mérkőzést. Az első Super Bowlt 1967-ben rendezték a két rivális amerikaifutball liga (AFL, NFL) győztesei között, ekkor még AFL-NFL World Championship Game néven. Az AFL, és az NFL 1970-es egyesülése óta nevezik a mérkőzést hivatalosan is Super Bowlnak.

A most döntőt játszó egyik csapat, a Kansas City Chiefs akkori főnöke Lamar Hunt viccből azt mondta, hogy a döntőt Super Bowlnak kellene hívni. Ez akkor jutott eszébe, amikor látta a kislányát egy „Super Ball” nevű játékkal játszani (a labda ma a Pro Fotball Hall of Fame-ben van kiállítva Cantonban). Az egyetemi bajnokságokban a szezon utáni mérkőzések hagyományos elnevezése valamilyen „Bowl” (például Rose Bowl, az első ilyen mérkőzés). Az elnevezést ideiglenesen elfogadták, amíg jobbat nem találnak. A Super Bowl kifejezés megragadt a köztudatban, és a szurkolók, valamint a média is szívesebben használta az egyelőre nem hivatalos, de rövidebb kifejezést. A harmadik döntőt végül 1969-ben már hivatalosan is ezzel a névvel tartották meg.

A Super Bowl győztese a Vince Lombardi-trófeát kapja meg, (képünkön) melyet a Green Bay legendás edzőjéről neveztek el, aki az első két Super Bowlt megnyerte csapatával. 1970-es halála után kapta a serleg a nevet, a Super Bowl V-ön már e néven adták át.

A Super Bowl-t magyar idő szerint március 13-án hétfő hajnalban 0.30-kor kezdik Phoenix-ben a State Farms Stadium-ban. A döntőt az amerikai futballkonferencia (AFC) bajnoka, a Kansas City Chiefs és a nemzeti futball konferencia (NFC) bajnoka, a Philadelphia Eagles játssza majd.

A Super Bowl-t Magyarországon az Aréna4 televíziós csatorna közvetíti élőben. Aki a hajnali meccsnézésre nem tudja rászánni magát (hétfő munkanap) az az adón a következő napokban megnézheti a többszöri ismétlések egyikét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:47, hétfő | Sport

Két magyar a top 50-ben a tenisz-világranglistán, Marozsán újabb karriercsúcsa

A 36. helyen álló Marozsán Fábián és az 50. Fucsovics Márton révén két magyar is tagja a top 50-nek a férfi teniszezők legfrissebb, hétfőn kiadott világranglistáján.

2024. Május 06. 07:54, hétfő | Sport

A 125 éves Ferencváros gólrekordot döntött a Debrecen ellen

A bajnok és kupadöntős Ferencváros 5-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.

2024. Május 06. 07:53, hétfő | Sport

Miami Nagydíj - Pályafutása első sikerét aratta Lando Norris

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.