Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 11. 17:20, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Vasút villamosítás projektindító Csornán

Vasút villamosítás projektindító Csornán

Megkezdődött a GYSEV Zrt. Hegyeshalom-Csorna-Porpác vonalának villamosítása.

Megkezdődtek a villamosítás kivitelezési munkálatai a Hegyeshalom-Csorna-Porpác vasútvonalon. A fejlesztésnek köszönhetően újabb 87 kilométeres szakaszon épül ki a felsővezeték-hálózat, emellett a biztosítóberendezések távvezérlése is megvalósul. A Csorna-Porpác szakaszon várhatóan idén decemberben, Hegyeshalom és Csorna között pedig 2015 nyarán zárulhatnak le a munkálatok.

A kivitelezési munkálatok során folyamatosan éjszakai vágányzár lesz érvényben, ez azonban az Intercity vonatok közlekedését nem befolyásolja. Az építési technológia miatt azonban elkerülhetetlen a teljes, vonatkizárásos vágányzár megtartása, ezért szeptember 28. és október 18. között a Csorna-Porpác vonalon szünetel majd a vasúti közlekedés. A vágányzár ideje alatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az érintett szakaszon.

A munkálatok során átépítik a Répcelak 86-os főút és a vasútvonal találkozásánál található vasúti útátjárót, valamint felújítják Szil-Sopronnémeti állomást. A szakasz összes állomásán, ill. Pósfa és Hanságliget megállóhelyeken 55 cm magas peronok épülnek, az utazóközönség kényelmét emellett korszerű peronvilágítás és utasvárók is szolgálják majd.

A teljes vonalon a munkálatok várhatóan 2015. július 31-én fejeződnek be. Ez idő alatt a vonalon több mint 1600 felsővezeték tartó oszlopot építenek, új peronvilágítást létesítenek, 57 kitérőre váltófűtést, valamint 123 km hosszon optikai kábelt szerelnek, emellett 3000 db vasbeton aljat újra cserélnek a szakemberek.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában valósul meg, melynek összege mintegy 11,4 milliárd forint.

A mai projektnyitón Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója ismertette a projekt részleteit, Dr Turi György Csorna polgármestere felelevenítette a vasút kiemelkedő szerepét a város fejlődésében.

A rövid megnyitó után a résztvevőket vonattal Szil-Sopronnémeti állomásra szállították, és ott a vendégek megtekinthették egy felsővezeték tartó oszlop behelyezését. A képgalériánkban is látható munkafolyamat 1600-szor ismétlődik meg a projekt során.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.