Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 28. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság

Védekezhetünk a csalók és a tolvajok ellen

Védekezhetünk a csalók és a tolvajok ellen

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. áprilisi bűnmegelőzési hírlevelének első része

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni,különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre,
illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben
váljanak ezáltal áldozattá!

1.Ismerkedési helyzet kellemetlen következményekkel
2012.03.24-én 03:56 órakor egy 25 éves győri fiatalember tett bejelentést, miszerint pár perccel azelőtt Győrben Hunyadi utcai vidéki buszpályaudvaron leült egy padra, mikor egy számára idegen nő ült szorosan mellé. Az ismeretlen beszélgetést kezdeményezett vele, úgy érezte, hogy "fel akarta szedni" , majd hirtelen felkelt a padról és sietve távozott. A fiatalember is felállt, majd ellenőrizte a zsebeit és megdöbbenve tapasztalta, hogy a jobboldali nadrágzsebéből hiányzik a pénztárcája a benne lévő 53.000 Ft-tal. Ezt követően kiabálva a nőután sietett, közben hívta a rendőrséget. A rendőrjárőr kiérkezéséig az időközben utolért hölgyet visszatartotta. A rendőrök a pénztárcát a benne lévő pénzzel egy közeli szemetesben megtalálták – amely a hölgy útvonalába esett.

A Soproni Rendőrkapitányságon egy soproni középkorú úr tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 03.16-án 19 óra körüli időben sétált a Lackner Kristóf utcában, amikor leszólította egy ismeretlen hölgy szexuális szolgáltatását felajánlva. Közben a hölgy megfogta a derekát mintha átölelné őt. Miután elutasította a hölgyet, a sértett egy közeli vendéglátóipari egységbe ment, ahol észlelte, hogy a farzsebéből hiányzik a pénztárcája a benne lévő irataival, készpénzével. Mivel ki nem eshetett, azt csak a hölgy emelte ki a zsebéből az ölelés közben .
A bűncselekménnyel okozott kár: 28.000 Ft

Régi trükk, hogy magányos férfiakat szólítanak le hölgyek este vagy késő éjszaka, közben illővagy illetlen helyen tapogatózva elterelik a figyelmüket és elemelik a pénztárcájukat.
A farzsebben tartott tárca - mint a fenti példa is mutatja - kis figyelemeltereléssel könnyen kivehető! Amennyiben pedig idegen hölgyek környékeznék meg önöket, semmi esetre sem engedjék őket a közelükbe!

2. Az üzletek dolgozóinak értékei
A Kapuvári Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettesek ellen, akik 2012. 03.01-jén, kapuváron egy kis üzletbe mentek be és az eladó figyelmét elterelve a pultban elhelyezett kézi táskájából eltulajdonították a pénztárcáját, a benne lévő készpénzzel és iratokkal együtt.
A lopással okozott kár: kb.:55.000 Ft

Munkahelyükre ne vigyenek feleslegesen nagy mennyiségű készpénzt, ékszert, értékes műszaki cikket! Amennyiben felírják bankkártyájuk PIN kódját, sose tartsák pénztárcájukban!
Értékeiket ne hagyják őrizetlenül a munkahelyen sem! Az irodák ajtaját mindig zárják be, még ha csak pár perce is távoznak! Amennyiben mégis kénytelen nagyobb értéket magával vinni és a munkahelyén van páncélszekrény, kérje meg a főnökét, hogy értékeit hadd tárolja ott, amíg szükséges!

3. Szerződések, földek, átverések
A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki 2011. február 10. és 2012. március 02. közötti időpontban feltehetően hamis haszonbérleti szerződést nyújtott be a Csornai Földhivatalba, a tulajdonát képező szántóingatlannal kapcsolatban, melyen a haszonélvező egy környékbeli cég. A nyomozás során megállapításra került, hogy nem egyedi esetről van szó. Több környékbeli, magántulajdonban lévő földterület hamis haszonbérleti szerződését jelentették ugyanezen cég kapcsán a Csornai Földhivatalba.

Úgy gondoljuk kellő körültekintéssel elkerülhetőek az ilyen jellegű bűncselekmények.

Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.