Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2014. Szeptember 26. 06:00, péntek | Belföld

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Vonható-e egészségbiztosítás ellátásból végrehajtás címén a hitel törlesztése? Erre szeretne választ kapni az onlinejogsebesz.hu kérdezője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Üdvözlöm!
Az érdekelne, hogy amíg terhes vagyok és már nem dolgozom vonhatnak-e a fizetésemből? Jelenleg egy végrehajtási eljárás miatt a fizetésem 33%at levonják! Adóstárs voltam szüleim devizahiteles hitelénél, amivel bedőltek és most tőlem vonnak. Párommal babát szeretnénk, de nem tudjuk, hogy ha terhes lennék, akkor is vonhatnának-e.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

2014. 06. 29.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy mikor lehet az ön bevételeiből levonást teljesíteni, az határozza meg, hogy milyen jellegű a tartozása és hogy milyen jogcímen kapja a bevételét. Tehát, hogy állapotos-e vagy sem, az a levonás szempontjából közömbös.
Ha állapotos lesz, és nem fog dolgozni, akkor már nem munkabért fog kapni, hanem valamilyen egészségbiztosítási ellátást. A munkabérből állapotos nő esetében is lehetne vonni, de az egészségbiztosítás ellátásaiból (táppénz, gyed, tgyás) bankhiteltartozásra nem lehet vonni.
Ugyanígy nem lehet vonni bankhiteltartozásra a gyesből és a családi pótlékból sem.
Fontos azonban, hogy ezeket az ellátásokat ne bankszámlára kapjuk, mert a bank nem fogja ellenőrizni, hogy milyen jogcímen folyt be a pénz a bankszámlájára, amikor kap egy letiltó végzést, és teljesíti azt. Azaz le fogja söpörni a teljes bankszámlát. A juttatásokat ilyenkor postai úton kell megküldetni magunknak, hogy érvényesüljön a védelem.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 14:02, szombat | Belföld

A MÖSZ arra kéri Novák Katalint, ne írja alá a szociális törvényt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

2022. November 26. 14:01, szombat | Belföld

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg a MOB új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén.

2022. November 25. 14:51, péntek | Belföld

Kölyökkutyákat talált a NAV egy román autóban

A pénzügyőrök a 61-es számú főút Fejér megyei szakaszán ellenőrizték azt a román kocsit, aminek átvizsgálásakor a csomagtérben hét, alig hathetes bichon jellegű kutyát találtak.

2022. November 25. 14:44, péntek | Belföld

Autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni egy ukrán férfi Záhonynál

Egyedi és új módszerrel kialakított rejtekhelyen, autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni Magyarországra egy ukrán férfi a záhonyi határátkelőhelyen