Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszély fenyegeti a romániai Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát és két állatfajt. Kiszáradt ugyanis Püspökfürdőn az a termálvizes tavacska, amelyik a hévízi tündérrózsa, és más, Európában természetes körülmények között csak itt élő, védett állat és növényfajoknak biztosított életteret - adta hírül a Duna Híradó.

A környezetvédők évek óta figyelmeztettek a veszélyre, a tó vízszintje egy éve kezdett rohamosan csökkenni. A pusztulás oka a mértéktelen termálvízfogyasztás. Tudjuk, hogy ez egy karsztos terület, amely különféle kisebb-nagyobb üregeket tölt fel, és többek között ilyen nyílásokon, ilyen repedéseken tört a felszínre a víz - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum biológusa. Venczel Márton kifejtette: ezt a karsztos rendszert sikerült úgy átfúrni, megbolygatni, hogy a források teljesen elhaltak.

A Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajták néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között még nem sikerült szaporítani, a tóba vizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. A szakemberek szerint az egyedüli megoldás az lehet, ha kevesebb termálvizet fogyasztanak. A kitermelői engedélyek felfüggesztéséhez azonban a Román Tudományos Akadémia szakvéleménye szükséges.

Ha a testület úgy látja, hogy szükséges, a Prefektúra előterjeszti néhány felhasználó engedélyének ideiglenes felfüggesztését - közölte Claudia Timofte, a Bihar megyei prefektúra sajtószóvivője. A hévízi tündérrózsát Kitaibel Pál egyetemi tanár fedezte fel 1798-ban. A növény legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. Európában természetes körülmények között csak ebben a melegvizű tavacskában élt, a szakemberek remélik, hogy a növény magvai az iszapban túlélik a telet, így mesterséges körülmények között tavasszal talán újra szaporítható lesz a tündérrózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.