Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 19. 13:05, hétfő | Életmód
Forrás: mti

Veszélyes a D-vitamin hiány is

Veszélyes a D-vitamin hiány is

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő

- közölte a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának docense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Takács István azt mondta, ez a tény most kezdett el beszivárogni a köztudatba. Ezt jól mutatja, hogy idén Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve.

A D-vitamin az egyik legősibb hormonnak az előanyaga, ezért hiány esetén ez a hormon hiányzik. Kiürülésével az immunrendszer egyensúlya borul fel, ezért nagyobb a kockázata például a csonttörésnek, a csontbetegségeknek és a tumoros megbetegedéseknek - hangoztatta.

Ez nem dietetikai probléma, étellel nem lehet elegendő mennyiséget juttatni a szervezetbe, ezért mindenképpen patikai készítményekkel kell pótolni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyarországi egységes orvosi ajánlás alapján a felnőtteknek a tél végétől április végéig napi kétezer egységet javasolt szedni. A kisgyermekeknél egy éves kor után is folytatni kell a D-vitamin pótlását - fűzte hozzá.

Címkék: D-vitamin, hiány, vitamin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.