Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 10. 14:09, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Vezényelt egység nélkül, önkéntesekkel védték meg Mecsért

Vezényelt egység nélkül, önkéntesekkel védték meg Mecsért

Csaplár Zoltán polgármester telefonon adott tájékoztatást az összefogás eredményéről.

Múlt héten szerdán megjelent cikkünkben hirdettük meg, hogy önkénteseket szervezünk a gátakra, segíteni a nagy veszély előtt álló Mecsérnek. Örültünk, hogy sokan csatlakoztak hozzánk. Tegnapi cikkünkben megírtuk szubjektív élményeinket, hisz munka közben nem lehet cikkhez adatokat gyűjteni, lapátolás, zsákrakás közben nem lehet interjút készíteni. A munka közben, vagy egyik munkaterületről a másikra gyalogolva készített képeinket is közzétettük.

Mivel kíváncsiak voltunk a tetőzés utáni helyzetre és az elmúlt napok legfontosabb adataira, telefonon beszélgettünk Csaplár Zoltán polgármesterrel, aki röviden válaszolt kérdéseinkre, mert épp egy operatív megbeszélést tartott.

- Milyen erőkkel és eszkökkel védték Mecsért a hétvégi súlyos napokon?

- Pénteken 1300, szombaton 1200, vasárnap 460 önkéntest regisztráltunk, akik a helybeliekkel együtt dolgoztak. Összesen 100.000-nél több homokzsákot raktunk ki szakemberek irányításával a gátak megerősítésére, a veszélyeztetett házak védelmére.Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vezényelt egység nélkül, kizárólag önkéntesekkel tudtuk megvédeni a falut. Nálunk nem voltak katonák.

- Kibírták a gátak a hatalmas terhelést? Mi, akik ott jártunk, láttuk, hogy micsoda irdatlan víztömeget kellett megállítani.

- Nagyon köszönjük minden önkéntes segítségét, a munkájuk megvédte a falunkat. Találkoztunk, pár szót is váltottunk pénteken délután a gát mellett, de az nem a beszélgetés ideje volt, az egész faluban szervezni kellett a munkát. Köszönöm, hogy szervezték az önkénteseket, és segítettek. A szombat hajnal és délelőtt volt a legkritikusabb, sok helyen átázott, szivárgott a gát, de sikerült időben megfogni. Örömmel mondhatom, hogy sehol nem törte át a Duna a gátat, a szombat délutáni tetőzés óta kicsit nyugodtabbak vagyunk, de megnyugodni csak akkor fogunk, ha visszavonul a Duna. Még egyszer megköszönöm az önkéntesek munkáját!- zárta a beszélgetést Csaplár Zoltán, akit várt a hivatalos megbeszélés.

Örömmel segítettünk, és csak az érezte át azt az aggódást és hálát, ami sugárzott a mecsériekből a legnehezebb napokban, aki ott volt. Örökre megmaradó, tanulságos emlék marad bennünk ez a két nehéz nap.

X X X X

A fentiek után már csak azt kérdezném, hogy a Rábaközonline portál hol fényképezte le a pártpropaganda ízű cikkéhez a csornai fideszes képviselőket? Mint a polgármester úr mondta, Mecséren nem voltak katonák, Gyopáros Alpárék pedig egy csomó katona közt fényképezkedtek. A cikk szerint Mecséren....

Címkék: árvíz, duna, mecsér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.