Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2022. November 02. 09:20, szerda | Életmód

Vigyázat! Nem minden tökfélét adhatunk az állatoknak

Vigyázat! Nem minden tökfélét adhatunk az állatoknak

A Facebook-on terjedő poszt szerint Halloween után érdemes kivinni az erdőbe a korábban megvásárolt tököt, ám egyáltalán nem mindegy, hogy dísztököt, vagy sütőtököt vásároltunk.

"Keress erdőt vagy mezőt a közeledben, törd szét őket, és hagyd, hogy a vadon élő állatok megegyék - áll a facebookon terjedő bejegyzésben.A tök ugyanis egyáltalán nem ártalmas számukra, és kifejezetten szeretik is, a magvaik pedig természetes féreghajtóként működnek. De mindenképp ügyeljünk arra, hogy feltörjük a tököket, nehogy a szarvasok agancsára vagy esetleg a fejükre szoruljon. Évente 2,5 milliárd tököt termelnek Halloweenkor, és csak az egyötödét hasznosítják újra. A többi a hulladéklerakókban bomlik le, és metángázokat termel, amelyek károsítják a környezetet." - áll a bejegyzésben.

Amire mindenképp figyeljünk, hogy dísztököt semmiképp ne tegyünk ki az állatoknak, mert az mérgező vegyületeket is tartalmaz. Már attól rosszul lehetnek (hasfájás, hányás, hasmenés, stb. léphet fel), ha csak egy kicsit esznek egy-egy dísztökből. A Halloween tök fogyasztása viszont biztonságos a számukra.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a dekorációnak használt tököt megehetik-e a vadak, akkor arra kérünk, inkább ne tedd ki nekik, mert nagyon betegek lehetnek tőle.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Életmód

ELTE-kutatás: a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait

Az ELTE etológusainak legújabb kutatása szerint a két faj evolúciós távolsága ellenére a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait.

2023. Március 20. 17:21, hétfő | Életmód

22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Hétfőn, március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség