Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 30. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: Tappancs Állatvédő Alapítvány

Vigyázzunk négylábú kedvenceinkre a szilveszteri petárdázáskor

Vigyázzunk négylábú kedvenceinkre a szilveszteri petárdázáskor

Hiába tilos, hiába könyörögnek az állattartók, mégis szórják a petárdákat szilveszter éjszaka

Közeledik az év vége, de a kutyatartóknak nemcsak jó hangulatú szilveszteri mulatság jár a fejében...több ezer állattartó rettegve várja a szilveszteri ünnepléssel járó petárdázást és a tűzijátékot. Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a szilveszteri hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatnak, mégis sok százra tehető azoknak az elkallódó állatok száma, amelyek a hatalmas hanghatások miatt szaladnak világgá. Ezekben a napokban ugrásszerűen megnő az elkóborolt kutyák száma, akik jobb esetben egy menhelyere kerülnek, rosszabb esetben a helyi sintértelepre.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük ezt?

1. Soha ne vigyük kutyánkat az ünnepség helyszínére

Ami nekünk jó szórakozás, az nekik félelem és rettegés. A zaj és a fényhatás óriási pánikot kelthet bennük, és akár kilométerekre is elkóborolhatnak.Szerencsés esetben befogja egy szervezet, de rosszabb esetben akár egy autó alatt is végezheti. Hallottunk olyan esetről, hogy 3 hónap után, márciusban találtak meg egy elkóborolt állatot, de sokszor sosem kerülnek elő...

2.Ne hagyjuk egyedül az állatunkat ilyenkor

Ha programunk van, de nem szeretnénk egyedül hagyni négylábú barátunkat, kérjünk meg egy ismerőst vagy családtagot, hogy vigyázzon rá, amíg nem jövünk haza. Ha ez nem megoldható, akkor keressünk fel egy kutyapanziót.

3. Kapjon az állat pozitív élményt

Ha a petárdázás alatt megpróbáljuk elterelni az állat figyelmét (például játékkal vagy jutifalattal), akkor a negatív élmény mellett pozitívot is fog gyűjteni. A petárdázás alatt például dobáljon le a földre apró falatokat - amíg a kutya ezeket szedegeti, addig sem a petárdákra figyel. A hanghoz akár előtte is el el lehet kezdeni hozzászoktatni: videóról lejátszott hanghatásokkal, amit először halkan, majd egyre hangosabban szoktatjuk hozzá a hanghoz, ami közben folyamatos a játék, a jutalmazás. Ez segíthet abban, hogy ha újra találkozik ilyen helyzettel, ne negatív élményként élje meg.

4. Nyugtassuk le

Az arra érzékeny kutyáknál/cicáknál ajánlott az erre kifejlesztett növényi alapú nyugtatót adni megelőzés céljából. Mindenképpen akkor kezdjük el adagolni a szert, amikor még nyugalom van. Kérjünk állatorvosunktól tanácsot.

5.Készítsük fel otthonunkat megfelelően
- csukjuk be az ablakokat
- helyezzük biztonságos helyre az állatainkat (kerti kutyáknál garázsba, pincébe vagy a házba)
- kapcsoljuk be a TV-t
- készítsünk elő egy kis kuckót, ahová bújhat az állat félelmében

6. Legyünk türelmesek

Lehet, hogy félelmében kutyánk furcsa dolgokat csinál, nem fogad szót vagy föl-le szaladgál. Ha ilyen történik a legjobb, amit tehetünk, hogy türelemmel fordulunk hozzá, mert a nyugodt fellépés rá is jó hatással lesz.

7. Vészhelyzet esetén

Legyen kéznél az ügyeletes orvos elérhetősége, ha bármi probléma lépne fel (ilyenkor felléphet eplilepsziás roham vagy szívroham a hanghatások miatt ) illetve ha elkóborol a kutyánk, mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.