Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 07. 17:12, péntek | Helyi
Forrás: Papp József

Világhírű magyarok köszöntik a Csornára érkezőket

Világhírű magyarok köszöntik a Csornára érkezőket

Új látványosság fogadja a Győr vagy Mosonmagyaróvár irányából Csornára érkezőket a keleti körforgalomban.

Tegnap óta egy sarkán álló hatalmas Rubik kocka látszik már messziről. A Vilmos Park Kft kezdeményezésére és kivitelezésében készült el a látványosság. Az ötletgazda cég képviselőjével folytatott beszélgetésünk során megtudtuk, hogy a kocka felállítását 8 hónapos tervezés és munka előzte meg. Ismereteik szerint három Rubik kocka szobor áll az országban, közülük csak egy áll a sarkán. Azt bizton állíthatjuk, hogy kivitelezésének aprólékosságában, anyag választásában és szimbolikájában kiemelkedik mind közül. Komoly közmű, szakhatósági és statikai egyeztetések után kezdhették meg a kivitelezést. A költségeket kétféle forrásból fedezték. Egy részét az önkormányzat biztosította, a másik részt 12, megyénkben élő, csornai kötődésű ember adományaiból adták össze. A kockát csornai fotók díszítik, és két világhírű magyarra utaló kép. Szerepel a Rubik Cube hivatalos logó Rubik Ernő jogi képviselőjének hozzájárulásával, valamint a csornai születésű Gestetner Dávid fényképe. Ő találta fel a stencilgépet, és ő a mai fénymásolás és sokszorosítás technika atyja. Azt is megtudtuk, hogy vannak még helyek csornai hírességek számára a kockán, de az ötletgazdák láthatóan magasra tették a mércét. Megkérdőjelezhetetlen és világhírű emberek szerepelhetnek a további szabad helyeken a kezdeményezők szándékai szerint.

A kockában belül 4 nevet örökítettek meg, akik a legtöbbet tették a megvalósításért. A négy névből legnagyobb betűkkel Bali Balázs nevét írták, aki megépítette a kockát, vele beszélgettünk.

- Mennyi időt vett igénybe részetekről a tervezés és a megvalósítás?
- Hosszú történet ez. Egy hasonló terv évek óta forgott már a fejemben. A konkrét ötlettel és felkéréssel 2017 év végén kerestek meg a Vilmos Park Kft vezetői. Sok tervezés előzte meg a konkrét építést. Folyamatosan terveztem fejben a különböző megoldásokat, alapanyag változatokat, szerkezeti lehetőségeket. Különösen fontos kérdés volt az alapozás, ahol statikus segítségét is igénybe vettük. Az első profilokat augusztus 13-án hegesztettem össze. A megtervezés tehát sokkal hosszabb volt, mint a megépítés.

- Mik a legfontosabb műszaki jellemzői a kockának?
- Ez egy két méter élhosszúságú kocka, ami összesen csaknem 500 kilogramm súlyú. Olyan alumínium zárt szelvényből hegesztettem a szerkezetet, amit Magyarországon még alig ismernek. Ausztriában már sokat dolgoztunk vele. A kocka oldalait martuk, a síkokat csiszoltuk. Az egész szerkezet egy FIAT DUCATO első csapágyra épült. csapszeggel rögzítettük, amt ha kihúzunk, a kocka forgatható. Lehetőség van arra is, hogy egy meghajtás segítségével később forogjon a kocka. Az alumínium vázra 10 mm-es matt feketére festett, 45 fokban csiszolt szélű polikarbonát lapokat csavaroztunk. Ez adja a kocka térhatását. A lapokra ragasztották a fotó matricákat, amikre utána még védőfóliát is ragasztottak. Forgáskor az alsó és felső csúcs eltérése mindössze 2 mm.
A technika másokat is megihletett. Az átadásra a Kugler Cukrászda 40 cm-es élhosszúságban elkíszítette a kockát torta változatban is.

- Mi motivált a munka tervezése és kivitelezése során?
- Mi a vállalkozásunkban nem szériában dolgozunk, minden munka más. Ez azonban még számunkra is különleges kihívás volt. Nagyon izgultam a kihelyezés előtt, hogy minden rendben legyen. Örülök, hogy minden a tervek szerint működik, és a visszajelzések alapján tetszik az embereknek. Büszkeség ilyen munkát kiadni a kezünkből. Számomra a legfontosabb motiváció mégis az volt, hogy a kétéves kislányom már tudja, és ha felnő és elmegy mellette mindig eszébe jut, hogy ezt apa csinálta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!