Városlista
2023. május 28, vasárnap - Emil, Csanád

Hírek

2020. December 08. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Tóth Imre

Világító adventi ablakok a Rábaközben

Világító adventi ablakok a Rábaközben

Képgalériánkban naponta töltjük fel az fotókat az új megnyíló szanyi adventi ablakokról.

Az idei adventi időszak ki másként alakul, a közösségi hagyományokat, közös programokat sajnos minden településen mellőzni kell. Ezért több önkormányzat is úgy döntött, hogy ez a kelyzet egyben jó alkalom is arra, hogy a településükön egy új ünnepi hagyományt teremtsenek meg. Az elmúlt években több tucat település csatlakozott Solymár példájához, ahol először szervezték meg az Adventi Ablakok eseményt és idén több rábaközi falu is csatlakozott a programhoz.

Az Adventi Ablakokban december 1. és 24. között minden nap felgyulladnak a fények a település valamelyik házának, intézményének, üzletének ablakában, hasonlóan ahhoz, ahogy az adventi kalendáriumban is minden nap kinyitunk egy ablakot. Karácsony közeledtével napról napra több ház ablaka fog díszbe öltözni és világítani, míg végül szentestén mind a 24 ablak egyszerre fog ünnepi fényekben ragyogni.

Más települések mellett Szanyban is sorra gyulladnak a fények az adventi ablakokban. A sorrendet az önkormányzat előzetesen állapította meg, amit csak a résztvevőkkel ismertetnek, mindenki más számára titkos. Az aktuális nap délelőttjén teszik közzé a kastély ablakában (a szanyi kastélynak 24 ablaka van, amik 2 utcára néznek), hogy melyik utcában található az aznap este ,,kinyíló”, vagyis ünnepi fénybe öltöző ablak.

A sorszámnak (dátumnak) meg kell jelennie a dekorációban, valamint kivilágítani is szükséges, egyéb tekintetben mindenki saját ötletei alapján díszíthet.

Itt nyertesek, díjazottak nincsenek, ez nem egy verseny, de mégis mindenki nyer, a díszítő is, a keresgélő is és az is aki csupán csak gyönyörködik benne. Nyer vele a falu teljes közössége remélhetőleg sok szép, ötletes adventi ablakot, és ami még fontosabb értékes perceket, az ajándékozás örömének varázsát. Mert minden egyes ablak ajándék lesz, igaz, szívből jövő mindenkinek kedves ajándék.

Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt öröm december elsejétől nap mint nap kibontani egy-egy ajándékot, mely jelképesen jelzi az ünnep közeledtét. Az élő adventi naptár egy közös alkotás.

Kapcsolt képgalériánk minden nap gyarapodni fog az újonnan kinyíló ablakok fotóival.
(Fotók: Tóth Imre)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elindult a gyepek titkai fotópályázat

Az idei fotópályázat célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtáinkat.

2023. Május 27. 17:00, szombat | Helyi

Veszélyes vegyi anyagok az otthonunkban

10+1 szakértői tipp a biztonságért

2023. Május 27. 10:00, szombat | Helyi

Hiába lesznek olcsóbbak az új lakáshitelek, meglepetés jöhet a kamatstop után

Sok adós hiteltörlesztője akár meg is duplázódhat ideiglenesen.