Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2011. December 07. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Az Országgyűlés mai ülésén folytatódik a kormány felsőoktatási és választási törvényjavaslatának tárgyalása, majd elkezdődhet az alapkezelőkről szóló indítvány általános vitája is.

A képviselők az e heti ötnapos ülésen valamennyi előterjesztést előre meghatározott időkeretben vitathatnak meg, így a keddi napirenden szereplő öt előterjesztéshez is egyenként összesen 4 óra 20 percben szólhatnak. Eközben az MTI megtudta, hogy várhatóan hat sarkalatos törvényt idén már nem fogad el a parlament.

A Ház összesen több mint háromszáz módosító javaslatot értékelhet a felsőoktatásról szóló részletes vitában. Ezekben fideszes képviselők egyebek mellett azt is kezdeményezik, hogy nyelvvizsga nélkül is be lehessen kerülni alapképzésre, és ne legyen szóbeli felvételi vizsga, a tervezetthez képest rövidüljön a tanárképzés ideje.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló javaslat részletes vitája után az országgyűlési-képviselő választás kerül terítékre. Utóbbihoz Kövér László fideszes házelnök nyújtott be módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyaroknak is két szavazatuk lenne az eredetileg tervezett egy helyett.

Az ülés a hétfőn elfogadott napirend alapján a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat részletes vitájával, illetve a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló előterjesztés tárgyalásával ér véget. Az Országgyűlés péntekig tartó ülése csütörtökön reggel folytatódik.

Csak jövőre tárgyalnak az MNB-ről

Hat sarkalatos törvényt várhatóan idén már nem fogad el a parlament, ugyanakkor a kabinet módosító indítványt adhat be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez arról, hogy június végéig lehessen elfogadni a kétharmados többséget igénylő jogszabályokat – tudta meg az MTI.

Az MTI értesülései szerint várhatóan hat sarkalatos törvényt a december 23-án záruló, idei parlamenti ülésszakon már nem hagynak jóvá, így többek között az országgyűlésről, a választási eljárásról és a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályok húzódhatnak át a tavaszi ülésszakra.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy bár az alaptörvény nem tartalmaz kifejezett határidőt a sarkalatos törvények elfogadására, várhatóan a kabinet módosító indítványt nyújt be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez. Az egyik felvetett módosítás szerint az Országgyűlésnek június 30-ig kellene a sarkalatos törvényeket elfogadnia.

Várhatóan még idén elfogadják ugyanakkor a stabilitásról, az állami vagyon védeleméről, a családok védelméről szóló sarkalatos törvényeket. Jóváhagyhatják az országgyűlési képviselők választásáról, valamint javadalmazásukról szóló kétharmados többséget igénylő jogszabályokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 10. 17:00, szombat | Belföld

Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás

2021. Április 10. 12:53, szombat | Belföld

Fizetett volna a pedofil, hogy kisfiúval fajtalankodhasson - VIDEÓ

Letartóztattak egy 42 éves férfit, aki egy internetes társkeresőn keresztül pénzért szexuális kapcsolatot akart létesíteni egy gyermekkorú fiúval

2021. Április 10. 11:53, szombat | Belföld

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák

2021. Április 10. 09:53, szombat | Belföld

Meghalt 245 beteg, 8053-mal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 245, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8053 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,