Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 07. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Az Országgyűlés mai ülésén folytatódik a kormány felsőoktatási és választási törvényjavaslatának tárgyalása, majd elkezdődhet az alapkezelőkről szóló indítvány általános vitája is.

A képviselők az e heti ötnapos ülésen valamennyi előterjesztést előre meghatározott időkeretben vitathatnak meg, így a keddi napirenden szereplő öt előterjesztéshez is egyenként összesen 4 óra 20 percben szólhatnak. Eközben az MTI megtudta, hogy várhatóan hat sarkalatos törvényt idén már nem fogad el a parlament.

A Ház összesen több mint háromszáz módosító javaslatot értékelhet a felsőoktatásról szóló részletes vitában. Ezekben fideszes képviselők egyebek mellett azt is kezdeményezik, hogy nyelvvizsga nélkül is be lehessen kerülni alapképzésre, és ne legyen szóbeli felvételi vizsga, a tervezetthez képest rövidüljön a tanárképzés ideje.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló javaslat részletes vitája után az országgyűlési-képviselő választás kerül terítékre. Utóbbihoz Kövér László fideszes házelnök nyújtott be módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyaroknak is két szavazatuk lenne az eredetileg tervezett egy helyett.

Az ülés a hétfőn elfogadott napirend alapján a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat részletes vitájával, illetve a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló előterjesztés tárgyalásával ér véget. Az Országgyűlés péntekig tartó ülése csütörtökön reggel folytatódik.

Csak jövőre tárgyalnak az MNB-ről

Hat sarkalatos törvényt várhatóan idén már nem fogad el a parlament, ugyanakkor a kabinet módosító indítványt adhat be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez arról, hogy június végéig lehessen elfogadni a kétharmados többséget igénylő jogszabályokat – tudta meg az MTI.

Az MTI értesülései szerint várhatóan hat sarkalatos törvényt a december 23-án záruló, idei parlamenti ülésszakon már nem hagynak jóvá, így többek között az országgyűlésről, a választási eljárásról és a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályok húzódhatnak át a tavaszi ülésszakra.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy bár az alaptörvény nem tartalmaz kifejezett határidőt a sarkalatos törvények elfogadására, várhatóan a kabinet módosító indítványt nyújt be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez. Az egyik felvetett módosítás szerint az Országgyűlésnek június 30-ig kellene a sarkalatos törvényeket elfogadnia.

Várhatóan még idén elfogadják ugyanakkor a stabilitásról, az állami vagyon védeleméről, a családok védelméről szóló sarkalatos törvényeket. Jóváhagyhatják az országgyűlési képviselők választásáról, valamint javadalmazásukról szóló kétharmados többséget igénylő jogszabályokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.