Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 04. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Vonzóbb lehet a jövőben a háziorvoslás

Vonzóbb lehet a jövőben a háziorvoslás

Tízéves igény teljesedhet be, ha jóváhagyja a parlament a 2 milliárd forinttal létrehozható háziorvosi praxiskezelő központot – mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója – írja a Világgazdaság.

Mint ismert a kormány úgy döntött, hogy megújul a háziorvosi praxisjog és jövőre bevezetik az e-receptet. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és a szükséges rendeletek elfogadása után még idén mintegy 2 milliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését. A praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

A praxiskezelő központ vélhetően az Országos Alapellátási Intézet részeként dolgozik majd, működését pedig kormányrendelet szabályozza. Balogh Sándor, a lapnak azt mondta: a 6800 praxis közül kétszázban évek óta nincs orvos, több mint száz tartósan, legalább egy éve üresen áll, többségük Szabolcs, Borsod, Szolnok, Heves megyében. A háziorvosok közül 1800 jócskán túl van már a 65. életévén, nem kevesen 70, sőt 80 évnél idősebbek. Balogh Sándor szerint a praxisalap létrehozása segítheti a nyugdíjba vonulásokat.

Komáromi Zoltán háziorvos a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: célszerű lenne, ha az állam az osztrákok példájára meghatározná egy adott területen a lakosság ellátásához szükséges háziorvosi szolgáltatások minimumát, a felső határt pedig a szakmai szervezetek vagy a praxiskezelő állapítaná meg. Ez a biztonságos betegellátás garantálása mellett a praxisok értékállósága miatt is fontos. Egy praxis értéke attól függ, hogy képes-e fenntartani magát, milyen távolságra van például a mentőszolgálattól, vagy a központi ügyeletektől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére