Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 05. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Kutatók azt állítják: a földön található legnagyobb vulkánok közül többnél is évtizedekkel előre megjósolható, mikor tör ki.

A görög santorini vulkánok kristályait, melyek a kitörést megelőzően alakultak ki, le lehet nyomozni modern eszközök használatával. Az ilyen vulkánok elég hamut és gázt termelhetnek ahhoz, hogy átmenetileg megváltoztassák a globális éghajlatot.

Léteznek olyan vulkánok, amik több százezer évig is nyugalomban vannak, mielőtt kitörnének. Azonban amíg a kutatók úgy hiszik, a szeizmikus adatok alapján néhány hónappal előre állapítható meg egy vulkán kitörése, egy új tanulmány szerint ezt sokkal korábban meg lehet mondani - írja a BBC.

Amikor a vulkán aktív, és a magma elkezd a fölfelé emelkedni, akkor bizonyos jeleket küld - mondta Prof. Tim Druitt, a kutatás vezetője. Szeizmikus adatokat kapunk, megfigyelhető a földfelszín eldeformálódása és növekszik a gázkibocsátás is - tette hozzá.

'Arra jöttünk rá, hogy a magma felépülésének van egy gyorsulási szakasza, ami néhány évtizeden keresztül megy végbe, ez pedig meglepően rövid a több százezer éves nyugalomhoz képest, ami a kitörést megelőzi. A bizonyíték pedig a santorini habkövekből származó kristályok elemzéséből adódik, amit a kutatók modern eszközök segítségével vizsgáltak meg. Megállapítottuk, hogy az összes magmában lévő kristály, a kitörés előtt néhány évtized alatt nőtt meg' - mondta a kutató.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.