Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2012. Február 05. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Kutatók azt állítják: a földön található legnagyobb vulkánok közül többnél is évtizedekkel előre megjósolható, mikor tör ki.

A görög santorini vulkánok kristályait, melyek a kitörést megelőzően alakultak ki, le lehet nyomozni modern eszközök használatával. Az ilyen vulkánok elég hamut és gázt termelhetnek ahhoz, hogy átmenetileg megváltoztassák a globális éghajlatot.

Léteznek olyan vulkánok, amik több százezer évig is nyugalomban vannak, mielőtt kitörnének. Azonban amíg a kutatók úgy hiszik, a szeizmikus adatok alapján néhány hónappal előre állapítható meg egy vulkán kitörése, egy új tanulmány szerint ezt sokkal korábban meg lehet mondani - írja a BBC.

Amikor a vulkán aktív, és a magma elkezd a fölfelé emelkedni, akkor bizonyos jeleket küld - mondta Prof. Tim Druitt, a kutatás vezetője. Szeizmikus adatokat kapunk, megfigyelhető a földfelszín eldeformálódása és növekszik a gázkibocsátás is - tette hozzá.

'Arra jöttünk rá, hogy a magma felépülésének van egy gyorsulási szakasza, ami néhány évtizeden keresztül megy végbe, ez pedig meglepően rövid a több százezer éves nyugalomhoz képest, ami a kitörést megelőzi. A bizonyíték pedig a santorini habkövekből származó kristályok elemzéséből adódik, amit a kutatók modern eszközök segítségével vizsgáltak meg. Megállapítottuk, hogy az összes magmában lévő kristály, a kitörés előtt néhány évtized alatt nőtt meg' - mondta a kutató.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.