Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Augusztus 15. 15:41, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Zalában terítették a budapesti cégtől lopott cseh sajtot

Zalában terítették a budapesti cégtől lopott cseh sajtot

Zalában "terítették" azt a 20 tonnányi sajtot, amit hamis fuvarokmányokkal, egy budapesti cég megbízásából Csehországból hoztak be a tolvajok - közölte a zalaegerszegi rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Farkas Tibor elmondta: egy régóta működő, tejtermékek forgalmazásával foglalkozó budapesti cég az egyik fuvarszervező oldalon keresett szállítmányozót csehországi árujára, amit egy hamis okmányokkal rendelkező társaság szerzett meg. A gyanúsítottak az árut nem adták át megbízójuknak, a 23 millió forint értékű lopott sajtot zalai éttermekben értékesítették.
Az élelmiszerforgalmazó cég július elején keresett fuvarozót a csehországi sajtszállítmányra, s a felhívásra egy nemzetközi hírű, ismert cég nevében érkezett ajánlat. A 20 tonnányi sajt behozatalára a megbízó átadta a szükséges okmányokat, kifizette a 23 millió forintnyi áru ellenértékét, de a kamion a megbeszélt időpontra nem érkezett meg hozzá.
A cégvezető ismerősi körben folytatott levelezésének köszönhetően július 17-én kapott egy információt arról, hogy a sajt egy része Zalaegerszegen van, de hiába utazott oda, a megjelölt helyen nem akadt a szállítmány nyomára. Egy találomra kiválasztott helyi vendéglőben rákérdezett, hogy felhasználnak-e cseh sajtot, s a neki megmutatott sajttömb alapján rájött, hogy éppen az ő áruját kínálják az étteremben.
A rendőrségen feljelentést tett, majd ezt követően ebben az étteremben három darab háromkilogrammos sajttömböt foglaltak le, és sikerült az orgazdák nyomára is bukkanni.
A lopás értelmi szerzője két 34 éves férfi, akik már elkövettek hasonló bűncselekményeket, de további hat embert is gyanúsítanak az orgazdasággal. A két ötletadó közül a budapesti Bálint Szabolcs egyelőre nem került elő, ellene elfogatóparancs van érvényben, miután előző bűnügye miatt nem kezdte meg a rá kiszabott jogerős szabadságvesztésének letöltését.
Mint a zalaegerszegi rendőrkapitány elmondta: a nyomozás során megállapították, hogy a két értelmi szerző egy jól ismert nemzetközi fuvarozó okmányait és egyik járművének rendszámát másolta le. Lajosmizsén találtak egy hűtőkamionnal rendelkező fuvarozót, aki 3,5 millió forintért - az átlagos fuvardíj húszszorosáért - vállalta az ügyletet, hogy hamis rendszámmal és papírokkal elhozza a csehországi árut.
Az orgazdák két zalaegerszegi élelmiszerkereskedelmi cégen keresztül terítették a lopott sajtot helyi és Lenti környéki éttermekben, mindössze 730 forintos kilogrammonkénti áron. A több helyen tartott házkutatások és a megyei kormányhivatal hatóságának éttermi ellenőrzései során végül 6,5 tonna sajt került elő, így 7,6 millió forintnyi kár térült meg.
Farkas Tibor hozzátette: egyelőre valamennyi szereplőt orgazdasággal gyanúsítanak, ami módosulhat lopásra, mert a cseh hatóságoktól még választ várnak arra, hogy hogyan hozták el a gyártótól az árut. Az egyik gyanúsítottat rövid időre előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, de azóta a társaihoz hasonlóan szabadlábon védekezhet.

Címkék: Bűnügy-lopás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron

Holtan találtak egy fiatal nőt és egy gyermeket Kapuváron, egy családi házban szerdán kora délután.

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.