Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 20. 06:00, péntek | Belföld

Zenekari fellépés számlával – hogyan?

Zenekari fellépés számlával – hogyan?

Zenekar érdeklődik a szakértőknél, hogy mi szükséges ahhoz, hogy számlát tudjon kiállítani egy fellépés után. Erre is válaszol az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Van egy zenekarunk, és falunapon fogunk játszani, ahol számlát kérnek. Hogyan tudunk számlát adni? Kell egy cég, aminek benne van a tevékenységi körében a zenélés (és ezzel együtt van egy zenei képzettségű alkalmazottja), vagy meg lehet oldani másképp is?

Köszönettel,

2014. 05. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Számla kibocsátása abban az esetben lehetséges, ha a vállalkozó rendelkezik adószámmal, ennek meglétét az Art tv a következő módon szabályozza:
16. § (1) Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, a 20-21. §-ban foglalt kivétellel. (Art tv. 16.§)

Ennek figyelembevétel tehát megállapítható, amennyiben Ön tevékenységét vállalkozási céllal folytatja főszabály szerint rendelkeznie kell adószámmal. Az adószámmal történő vállalkozási tevékenység folytatása számos formában történhet.
Történhet, mint adószámmal rendelkező magánszemély, egyéni vállalkozó, vagy akár társas vállalkozói formában.
Ezek közül egyértelműen az egyszerűbb megoldások, amelyek Önöknek kedvezhetnek (lásd. Egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély), mind idő, mind pénzügyi ráfordítás tekintetében. Bár hosszabb távon érdemesebb a társas vállalkozás létrehozásán elgondolkodniuk.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére