Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Zéró tolerancia

Zéró tolerancia

Rendőrségi felhívás!

Győr-Moson-Sopron vármegyei közútjain az elmúlt hétvégén az egyenruhások 1577 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, amely során 10 esetben mutatott pozitív eredményt a műszer.

Rendőreink Győrben, Sopronban és Csornán két-két ittas járművezetővel szemben intézkedtek, mosonmagyaróvári kollégáink pedig négy személyt vontak ki a közúti közlekedésből, akik alkoholos befolyásoltság állapotában vezették gépjárműveiket. Sajnálatos módon három személyi sérüléssel járó balesetben az alkohol is szerepet játszott.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztás hátrányosan hat a vezetési képességre, ezért az a járművezető, aki szeszes ital elfogyasztását követően volán mögé ül, saját és mások életét is fokozott kockázatnak teszi ki!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.

A mozgáskoordináció pontatlanabbá válik.Vezetés közben azonban nagy szükség van a kéz- és lábmozgások összehangolására, egzakt irányítására. Alkohol hatása alatt a gépkocsivezetők nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.