Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2012. Június 01. 13:43, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Zoellick: Európa közel jár "a tűzjelző megszólaltatásához"

Zoellick: Európa közel jár

Most már közel lehet a pillanat, amikor az euróövezeti vezetőknek "be kell törniük a tűzriasztót védő üveget", és jól teszik, ha elolvassák a tűz esetére kidolgozott útmutatót, mivel a görögországi fejlemények nyomán piaci pánik söpörhet végig Spanyolországon, Olaszországon és az euróövezet egészén, veszélyzónává változtatva Európát - írta pénteken megjelent cikkében a Világbank elnöke.

Robert Zoellick a Financial Timesban közölt írásában annak a véleményének adott hangot, hogy 2012 nyara "kísértetiesen hasonlít 2008-ra", csak ezúttal nem a jelzáloghitelek, hanem az euróövezeti szuverén adósság számít kockázatos befektetésnek.
Ha Görögország elhagyja az euróövezetet, annak járványos hatásait lehetetlen megjósolni, ugyanúgy, ahogy a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlásának is voltak nem várt következményei.
Az euróövezeti vezetőknek ezért készen kell állniuk, mert nem lesz idő pénzügyminiszteri értekezletekre, amelyeken majd áttekintik a kilátásokat. Ha ugyanis a pánik eluralja a piacokat, a befektetők biztonságos eszközökbe menekülnek, és e folyamat közben újabb tüzek gyúlnak - fogalmaz pénteki írásában a Világbank vezetője.
Zoellick szerint a valutauniós döntéshozóknak elsősorban a vállalati szektor likviditási kockázatait kell figyelniük, és ha a bankok újabb vészhelyzeti pénzügyi segítségben részesülnek, akkor rá kell szorítani a bankok vezetését az ügyfelek hitelellátásának folytatására.
A Világbank elnöke azt is javasolja, hogy az euróövezeti vezetők az elővigyázatossági lépések keretében már most juttassanak tőkét a bankoknak az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) válságkezelő forrásaiból, és állapodjanak meg egy középtávú finanszírozási biztosíték létrehozásáról olyan országok számára, mint Spanyolország.
Ez a biztosíték származhat szintén az ESM-ből, vagy akár "közös euróövezeti kötvények részleges alkalmazásából" - áll Zoellick cikkében.
Egy másik vezető gazdasági szakember ugyancsak pénteken elhangzott nyilatkozatában gyakorlatilag biztosra vette Görögország euróövezeti tagságának megszűnését, akár rövid időn belül is. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász a BBC televízió HardTalk című, pénteken sugárzott politikai interjúműsorában kijelentette: Görögországnak "el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni".
Krugman szerint Görögország euróövezeti távozásának "nincs alternatívája". Arra a kérdésre, hogy szerinte ez mikor történhet meg, azt mondta, hogy "akár pár héten belül", ha a következő görög választásokon a megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt végez az első helyen.
Krugman szerint lehetséges a görög eurótagság megszűnése akkor is, ha az euróövezeti jegybank (EKB) "egy bizonyos ponton úgy dönt", hogy nem ad több euróhitelt a görög bankoknak "a folyamatos betétesi bankroham finanszírozására".

Címkék: euró, euróövezet, európa

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

2022. November 25. 07:35, péntek | Külföld

Felmérés: a britek 60 százaléka szerint rosszul alakulnak a dolgok a kilépés óta

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 60 százaléka tartja úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta.

2022. November 25. 07:32, péntek | Külföld

Elon Musk \"amnesztiát\" hirdetett - feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

\"Amnesztiát\" hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.