Városlista
2021. augusztus 3, kedd - Hermina

Hírek

2020. Augusztus 18. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Facebook

Zöld maradjon, vagy beépítsék a Vilmos parkot Csornán?

Zöld maradjon, vagy beépítsék a Vilmos parkot Csornán?

Civilek tiltakoznak az önkormányzat beépítési terve ellen.

Ma még talán nem mindenki látja be, de Csorna jövőjét súlyosan érintő vita bontakozott ki tegnap a legnagyobb közösségi portálon. Mi legyen a város legnagyobb közparkjával és egybefüggő zöld területével? Beépítik, vagy gondozzák és fejlesszék a zöld területet? A klímaváltozás árnyékában ez nem lényegtelen kérdés. Civilek fogalmazták meg tegnap álláspontjukat az önkormányzat által támogatott beépítési tervek ellen. Frissen létrehozott Facebook oldalukon így nyilatkoztak tegnap:

Kedves Csornai Lakosok!
Sajnálattal hívjuk fel a figyelmeteket arra az önkormányzati törekvésre, hogy városunk utolsó közparkját és egyben utolsó egybefüggő zöld területét, a szánkózó domb környékét, többemeletes társasházakkal akarják beépíteni.
Mindannyiunk számára fontos, hogy ez ne történhessen meg!
Kérünk mindenkit, aki egyetért szándékunkkal, hogy a Vilmos Parkot meg kell menteni, támogassa kezdeményezésünket!
Kiváncsiak vagyunk a véleményetekre, az ötleteitekre, javaslataitokra! BESZÉLJÜK MEG KÖZÖSEN, HOGY MI MILYENNEK SZERETNÉNK LÁTNI A PARKOT ÉS VÁROSUNKAT!
Augusztus 20-án 18 órától várunk mindenkit szeretettel a Vilmos Parkban a domb környékén. Aláírásgyűjtést szervezünk és párbeszédet kezdeményezünk arról, hogy hány elhanyagolt területe van városunknak, ahol megépülhetne a lakópark.

Néhány órával később az önkormányzat már reagált is a kezdeményezésre, és politikai provokációnak minősítette a civilek akcióját.

TÁJÉKOZTATÓ A VILMOS PARKRÓL MEGJELENT POLITIKAI PROVOKÁCIÓVAL KAPCSOLATBAN
Tisztelt Csornai Polgárok!
Csorna Város képviselő-testülete elkötelezett a városban letelepedni szándékozó fiatalok támogatása mellett. Ennek megfelelően többek között 700.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítünk fiatal házasokat, akik Csornán telepednek le.
Tudjuk, hogy otthonuk megteremtésével kapcsolatban nagyon kevés lehetőség van a fiatalok előtt, sajnos többen kényszerülnek szomszédos településekre költözni, mivel a város területén nincs megfelelő számú építési telek és kevés az eladó lakás is. Ahogy országosan és a megyénkben is, úgy városunk demográfiai mutatói is folyamatosan csökkenek, ennek megoldásán dolgoznunk kell. A képviselő-testület folyamatosan keresi a megoldást, felmérette az összes önkormányzati tulajdonban lévő területet, amely szóba jöhet, mint lehetséges építési helyszín. Ezek egyike a Vilmos park fákkal nem borított ÉNY-i csücske is.
A nevezett terület csak egy a szóba jöhető területek közül, döntés még nem született az ügyben, viszont a politikai provokáció már elkezdődött. A közeljövőben a csornaiak elé tárjuk a lehetséges építési területeket, és kikérjük a lakosság véleményét úgy, mint ahogy tettük a termálfürdő fejlesztésével kapcsolatban is, hiszen mi abban hiszünk, hogy az életünk fontos döntéseit közösen kell meghoznunk.
Tudomásunkra jutott, hogy a mai napon a Vilmos park területén, közterületen, engedély nélkül kihelyeztek egy táblát, és a közösségi oldalakon téves információk keringenek, hergelve Csorna lakosságát. Arra kérjük Önöket, hogy a város hivatalos oldalain megjelenő információkból tájékozódjanak, ugyanis a közösségi oldalakon gyakran a valóságtól elrugaszkodott, téves információk terjednek!
Kérjük Önöket, hogy a telekkialakítással kapcsolatban hamarosan megjelenő kérdőívünket töltsék ki, segítve ezzel munkánkat!
Köszönettel:
Csorna Város Önkormányzata

A civil kezdeményezők visszautasították a politikai provokáció vádját, és párbeszédre szólítottak fel.

Tisztelt Csornai Lakosok, kedves Támogatóink!
Csorna Város Önkormányzata hivatalos közleményében politikai provokációnak minősítette kezdeményezésünket. Ezt a kijelentést maximálisan visszautasítjuk.
Elsősorban: nem politikai, hiszen azokat a városunkban élő polgárokat képviseljük, akik nem értenek egyet a Vilmos Park ény-i csücskének tervezett beépítésével, akik szeretnék megmenteni a város utolsó zöld területét, akik párbeszédet szeretnének folytatni arról, hogy milyen közösségi célú beruházásokat lehetne itt elvégezni, amelyek minden polgárunk pihenését, kikapcsolódását szolgálná.
Másodsorban: nem provokáció. Aggodalmunkat fejeztük ki és segítséget kértünk. Támogatást kértünk. Párbeszédet indítottunk.
Továbbra is fenntartjuk véleményünket, valamint szeretettel várjuk a város megbízott vezetőit a meghirdetett eseményünkre, ahol nyíltan és őszintén beszélgethetünk a várost érintő terveikről.

A szervezők minden érdeklődőt és támogatót várnak augusztus 20-án 18 órakor a helyszínen, és várják Facebook oldalukon akár privát üzenetben is a támogatóik jelentkezését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 03. 09:00, kedd | Helyi

Két Audit is megrongáltak a figyelmetlen sofőrök

A rendőrség keresi az ismeretlen károkozókat.

2021. Augusztus 02. 16:00, hétfő | Helyi

Kedden Osliban és Veszkényben szólnak a szirénák

2021. Augusztus 02. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2021. Augusztus 02. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.