Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Október 02. 16:27, péntek

Maglisztes mindenmentes kenyerem

Maglisztes mindenmentes kenyerem

A kiindulás alap ez a recept volt. Apró változtatásokkal sütöttem meg újra ezt a kenyeret, mert nagyon-nagyon bejön :) Leírom most hogy készítettem..

Hozzávalók:

- 500 ml langyos víz
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 púpos tk só
- csipet cukor
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 5 gr burgonyapehely
- 150 gr hajdinaliszt
- 50 gr lenmagliszt
- 65 gr rizsliszt
- 30 gr lenmagpehely
- 45 gr kölesliszt
- 1 ek Mester család almarost
- 2 ek kókuszolaj (itt kapható)

Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem szép látvány :) de fontos szerepe lesz a tészta tugalmasságát illetően.Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, burgonyapelyhet, az almarostot, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a vizet amiben az útifű megdagadt...

..és elkezdtem dagasztani a tésztát. Amikor összeált, hozzáadtam a 2 evőkanál olajat is és tovább dagasztottam, kb. 6 percig. Egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A tésztát olajos kézzel vettem ki a tálból, kicsit még marcangoltam rajta (ezt nem tudom más szóval írni, mert nem dagasztás volt az már, inkább csak amolyan adjunk formát a tésztának dolog) és a sütőformába tettem. Tetejét vékony pengéjű olajos késsel bevágtam..

..majd 50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet kelesztettem.10 perc letelte után lenyitottam a sütőajtót, rátettem a kenyeret, a sütőt 200 fokra állítottam, majd a kenyér tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és vissza is tettem a sütőbe. Tehát nem vártam meg, amíg a sütő 200 fokra bemelegszik. Kb. 42-45 percet sütöttem, de ez ugye változhat, mivel minden sütő máshogy süt, ki kell tapasztalni!

Ilyen lett megsülve a kenyérkém

Egy éjszakát pihent, másnap vágtam fel..Imádom :)

Receptjeim megvalósításában partnerem a:

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen