Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Október 09. 15:41, péntek

Diétás sajtburger glutén, laktóz, élesztő és cukormentesen

Diétás sajtburger glutén, laktóz, élesztő és cukormentesen

Már többször készítettem gluténmentes haburger zsemlét, de diétásat még sosem. Eddig! :) Ma végre megálmodtam miből és hogyan készítsem el, már csak kivitelezésre várt a dolog... A korábban készített glutén-és laktózmentes hamburger zsemléim receptjét vettem alapul, meg is mutatom mert annyira tutira sikerült és annyira de annyira finomak, hogy a mekis hambi elbújhat mellettük :) Az első verzió ílyen volt (recept a képre kattintva)

A második receptnél már változtattam, glutén, laktóz, kukorica és tojásmentes verzió készült, ilyen lett.. (recept a képre kattintva elérhető)

Ma pedig megszületett a glutén, laktóz, élesztő és cukormentes, IR-barát verzió :) Volt elképzelésem hogy milyen lisztekből készítsem, hajdina és gm zabpehelyliszt között variáltam, végül a zab melett döntöttem, mert a hajdina eléggé karakteres ízű. Tudom, a gluténmentes zabpelyhet horror áron mérik, de muszáj volt kipróbálnom sikerül-e? ..és hát persze hogy sikerült. Alapként a korábbi hamburgereim receptjét használtam, de tudtam hogy itt az élesztő nem játszik, tehát sütőpor kell. Végül összeállt fejben és a dagasztógép táljában is a recept :)

Hozzávalók 2 nagyobb, vastagabb vagy 4 laposabb zsömihez:

- 200 gr zabpehelyliszt (én az aprószemű gm zabpelyhet daráltam le)
- 1 tojás
- 180 ml laktózmentes joghurt
- 1 kk só
- 7 gr Dr. Oetker sütőpor
- 1 ek kókuszolaj (itt kapható)
- egy kisebb marék szezámmag a szóráshoz

A zabpelyhet összekevertem a sóval, sütőporral, hozzáadtam a tojást és a joghurtot és kézzel összegyúrtam. Gyúrtam? Az túlzás, szóval inkább maszatoltam. :) A lényeg hogy egynemű legyen a tészta, nem maradjon külön száraz és vizes rész benne. Ez a tészta nem folyós, így simán lehet forma nélkül, sütőpapíros tepsiben sütni, szinte garantált hogy nem fog elterülni. Én viszont nagyobb bucikat szerettem volna készíteni, így két erre alkalmas csatos formát, kb.8-10 centi átmérőjűt kikentem kókuszolajjal, megszórtam barna rizsliszttel...

...és ebbe tettem az előzőleg olajos kézzel megformázott gombócokat...

Tetejükre szezámmagot szórtam..amik a végére aztán királyul le is potyogtak róla :) :)

Majd 180 fokos sütőben 50 percet sütöttem, az utolsó 10 percben visszavettem a hőfokot 160-ra (a sütési idő változhat, mert minden sütő máshogy süt!)

Ez nem egy levegős, pillekönnyű hambizsemle, erre azért készüljetek fel. Persze akkor más a helyzet ha mondjuk 3 vagy 4 db-ot készítünk belőle mert ugye akkor eloszlik a tészta. Így rendesen van súlya és baromi laktató is! :) Én marha persze hogy nekiláttam és fel akartam vágni még melegen, de ezt a manővert abba is hagytam amint elkezdett morzsálódni a tészta, így szép türelmesen kivártam míg kihűlt és félbevágtam..ééés itt már meg is vált a zsemle a szezámmagtól :)

Hamburger húst sütöttem közben, addig amíg hűlt a zsemle. Én a Lidl-ben veszem, nem pepecselek saját készítésűvel, ezt használom..

Nagyon praktikus egyébként, mert a hús kettesével van csomagolva...

A húst a dobozán levő leírás szerint megsütöttem. A félbevágott zsemléket pedig elkezdtem megpakolni mindenféle finomsággal..

Univer hamburger szószt nyomtam alulra..

..rá egy szelet laktózmentes gouda sajtot tettem..

..majd saláta és újból szósz következett..

..rá az előzőleg kisütött hús..

..erre megint szósz, de csak mert az én zsemléim tényleg bucik lettek :)

..ezután paradicsom..

..és pár vöröshagyma karika következett..

Végül pedig befedtem a tetejével ami addigra már totál megvált a szezámmagtól :) :)

Ez egy emberes adag, nah :) Érdemes kisebb zsömiket sütni, mert ezt a méretet szinte átharapni is alig lehet :)

Receptjeim megvalósításában partnerem a:

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen