Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Adóguru

2017. Augusztus 28. 18:04, hétfő

Miért nem kapok munkanélküli segélyt Ausztriából?

Miért nem kapok munkanélküli segélyt Ausztriából?

Több kérdés érkezik hozzánk az ausztriai munkanélküli segély elutasításával kapcsolatban.

Ilyenkor a magyar munkavállalók sok esetben tanácstalanok, nem tudják az elutasítás valódi okát vagy a német nyelv hiányos ismerete miatt nem értik a hivatalok állásfoglalását. Összegyűjtöttük, hogy kik azok az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók, akik nem jogosultak munkanélküli segélyre.

1. Határ menti ingázók: A határ menti ingázók lakóhelye Magyarországon található, miközben munkavégzés céljából ingáznak Ausztriába. Ilyen esetekben a létérdek középpontja a lakhely szerint országban található, vagyis munkanélküliség esetén kizárólag a lakóhely szerinti államból (Magyarország) kap ellátást, annak a jogszabály alapján, mintha ebben az országban dolgozott volna és itt lett volna biztosítva. A határ menti ingázók, Ausztriában választási lehetőséggel nem rendelkeznek, munkanélküli segélyt a tényleges lakóhely szerinti államban, az ott ellátó szervnél igényelheti (amely figyelembe veszi a másik tagállamban szerzett biztosítási időt és a jövedelmet). Ha az ellátást mégis a munkavégzés helye szerinti országban igényli, úgy a kérelmet illetékesség hiányában elutasítják.

Azt, hogy valaki határ menti ingázónak számít-e, az utoljára véget ért munkaviszony alapján, annak megszűnésének időpontjában kell megítélni. Az AMS szigorúan ellenőrzi, hogy az adott időpontban ténylegesen Ausztriában volt-e az igénylő létérdeknek középpontja. Amennyiben csak a munkanélkülivé válást követően, vagy röviddel azelőtt jelentkezett be osztrák lakcímre, úgy az AMS megállapítja, hogy a létérdekek középpontja nem Ausztriában található.

2. Szezonális munkavállalók: Akik kizárólag szezonális munkavállalás céljából határozott ideig vannak jelen az osztrák munkaerő piacon, és egyébként nem Ausztriában élnek, foglalkozásuk megszűnését követően már nem állnak rendelkezésre az osztrák munkaerő piacon, ezért Ausztriában munkanélküli segélyre nem jogosultak. Ők kizárólag a lakhely szerinti tagállam jogi előírásai alapján részesülhetnek ellátásban, oly módon, mintha a legutóbbi munkaviszonyuk során ebben az államban lettek volna biztosítva.

3. Az Osztrák családi pótlékban részesülők, akiknek családi lakhelye Magyarországon található, a két ellátást párhozamosan nem kaphatják. A családi pótlék igényléshez elengedhetetlen a kérelmező és a gyerek/gyermekek közös lakhelye, (vagy a gyerektartás címén fizetett összeg igazolása),a munkanélküli segély igénybevételéhez pedig az, hogy az érintett létérdekeinek középpontja Ausztria legyen. Ha valaki Ausztriából kap munkanélküli segélyt, miközben családi lakhelye Magyarországon található, az adóhivatal nem fogja a családi pótlékot tovább folyósítani.

Mi történik, ha jogtalanul veszed igénybe az osztrák munkanélküli segélyt? Ha megszűnik az osztrák munkaviszonyod mit kell tenned? Mire való az U1-es igazolás? Ki adja ki az U1-es igazolást, milyen célból és mit kell vele tenned?

olvass tovább:https://adoguruat.com/blog/miert-nem-kapok-munkanelkuli-segelyt-ausztriabol/

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.