Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Adóguru

2016. Április 26. 16:08, kedd

Osztrák, vagy magyar rendszámmal kell közlekednem ha Ausztriában dolgozom?

Osztrák, vagy magyar rendszámmal kell közlekednem ha Ausztriában dolgozom?

- Az osztrák munkanélküli segély és a rendszám ellentmondása.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint (KFG 1967= gépjárművek szabályozásáról szóló törvény) az Ausztriában lakcímmel (Hauptwohnsitz, Nebenwohnsitz), illetve osztrák telephellyel rendelkezők által Ausztriába behozott gépkocsikat a behozataltól számított egy hónapon belül osztrák forgalmi engedéllyel és rendszámmal kell ellátni.


Ezzel egy időben meg kell fizetni az úgynevezett fogyasztási adót (NOVA), továbbá a forgalomba helyezéskor a kötelező biztosításban meg kell fizetni az úgynevezett motoradót.


Amennyiben ez nem történik meg,vagy egy közlekedési ellenőrzés során azt megállapítják meg, hogy a fent leírtak nem történtek meg, akkor a lakcím vagy telephely bejelentéstől számított évekre visszamenőlegesen is kivethetik ezeket a terheket, illetve visszamenőlegesen büntetést is kiszabhatnak.
Ennek a büntetésnek a mértéke akár a több ezer Eurót is elérheti a pótlólagos befizetéssel együtt.

"sokan az közlekedési ellenőrzéskor így védekeznek, pl.: nem az én tulajdonom a gépkocsi, hanem az apukámé, a feleségemé, a testvéremé, stb.”

Sajnos az ellenőrzés és a bírság kirovása esetén az számít, hogy ki használja a gépkocsit!


Ezt a helyzetet azonban tovább fogjuk vizsgálni és állásfoglalást kérünk a jelenlegi helyzetben az illetékes adóhatóságtól annak kapcsán, hogy az utóbbi időben elutasított osztrák munkanélküli kérelmek egyik legfontosabb indoka az volt, akinek a családja (feleség, élettárs, gyermek) Magyarországon lakik, annak az életviteli központja – függetlenül attól, hogy Hauptwohnsitz-re van bejelentkezve Ausztriában – mégis Magyarország.

Amint az adóhatóság állásfoglalását megismerjük, ezt is közzé fogjuk tenni.


AG.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.