Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Adóguru

2016. Július 18. 16:37, hétfő

Öt kérdésre öt válasz az Ausztriai GYES-ről-

Öt kérdésre öt válasz  az Ausztriai GYES-ről-

Hol kell igényelni a gyest Ausztriában? Mik a gyes jogosultságának feltételei? Hogy járunk jobban- ki igényelje a gyest? Van-e Ausztriában a gyes igénylésnek határideje? A gyes hány változata közül lehet választani?

1. Hol kell igényelni a gyest Ausztriában?
A gyermek megszületése után az illetékes területi egészségbiztosítási szervnél kell a GYES-t kérelmezni.

2. Mik a gyes jogosultságának feltételei?
A gyes -re alapvetően akkor jogosult a szülő, ha a gyermek után osztrák családi pótlékot kap, a gyermekkel közös háztartásban lakik és a gyes folyósításának ideje alatt a saját jövedelme nem lépi túl a előírt felső jövedelem határt (az átalánydíjas gyes – változatoknál 16. 200 €, illetve a jövedelem függő GYES-nél 5.800 €). Amennyiben a családnak a családi pótlék különbözet jár, akkor a gyes is évente utólag egy összegben kerül kifizetésre. Ha a családi pótlék teljes összege Ausztriából jár, akkor a gyes -t havonta utalják. A gyes mindig csak a legkisebb gyermek után vehető igénybe.

3. Hogy járunk jobban? Ki igényelje a gyest?

Családi pótlékot igényelni Ausztriában csak akkor lehet, ha az egyik szülő Ausztriában dolgozik és ott biztosítással rendelkezik. A gyes esetén ez nem feltétel, kérvényezheti a másik szülő is. Érdemes figyelembe venni, hogy Ausztriában a gyes -t igénylőre vonatkozóan jövedelem korlát érvényesül, tehát mindenképpen javasolt, hogy az alacsonyabb jövedelmű szülő igényelje meg a gyes-t.

4. Van-e Ausztriában a gyes igénylésnek határideje?

Igazából a gyes igénylést nem kötik szabályok. A gyes iránti kérelmet legkorábban a gyermek születése után kell benyújtani az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz (Krankenkasse). A gyes-t az az egészségbiztosító fogja folyósítani, aki a terhességi-gyerekágyi segélyt (Wochengeld) biztosította, illetve az, amelyiknél az igénylő biztosított vagy legutoljára biztosítva volt, ennek hiányában, a másik szülő biztosítója amelyiknél biztosított, vagy legutoljára biztosítva volt.
A gyes legfeljebb a kérelemnek az egészségbiztosítási pénztárhoz történő beérkezésétől számított 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni, ezért célszerű azonnal benyújtani a kérelmet, nehogy elessünk a korábbi hónapra/hónapokra járó összegtől.

5. A gyes, hány változata közül lehet választani?

2010 január elseje óta a gyes folyósításának ötféle módja közül lehet választani. Négy átalánydíjas változat mellett egy jövedelemfüggő verzió létezik. A gyes kérelmezésekor az öt változatból egyet ki kell választani, módosítani egyszer lehetséges a kérvény beadása után 14 napon belül.

AG.

www.adoguruat.com

info@adoguruat.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.