Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Blog | Gluténmentes övezet

2013. Március 27. 21:25, szerda

Tippek, ötletek

Tippek, ötletek

Ha valaki gluténérzékeny, muszáj néhány sűrítési technikát elsajátítania.

Ha valaki gluténérzékeny, muszáj néhány sűrítési technikát elsajátítania.

A glutén nagyon fontos szerepet tölt be a sűrítés során, hiszen a glutén adja meg a tészták és a mártások, rántások, szószok állagát. Ezért ha gluténmentes formában kell ezeket elkészíteni, nem egyszerű a dolgunk! De persze nem is lehetetlen.

Néhány alapanyag, amik szóba jöhetnek...

Kukoricaliszt
A kukoricaliszt igen kedvelt gluténmentes alapanyag, bár tőlem egyenlőre még nagyon távol áll... A színe szép sárgás, lágy szerkezetű liszt, az ázsiai konyhában sűrűn alkalmazzák. Az íze kicsit édeskés, ezért elsősorban édes ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz, pudingokhoz használható leginkább.

Rizsliszt
A kukoricaliszthez hasonlóan gluténmentes és lágy szerkezetű liszt. Édes és sós ételek sűrítésére is kiváló. (Személyes kedvencem, mind panírozáshoz, mind főzelék sűrítéshez)

Hajdinaliszt
Gluténmentes gabona, sűrítésre is alkalmas, az ételek ízét nem változtatja meg, és lisztes íze sincs tőle.

Kukorica- és burgonyakeményítő
Mindkét fajta keményítő kiválóan alkalmazható az ételek sűrítésére. A liszttel szemben annyi előnyük van, hogy nem befolyásolják az étel ízét, viszont kissé kocsonyás állagot adnak neki.

A kukoricalisztet és a rizslisztet kevés hideg vízben először krémes állagúvá kell keverni és így hozzáadni a forró folyadékhoz.

A hajdinalisztet a hagyományos sűrítési technikának megfelelően kell elkészíteni, vagyi a meleg étel levével egy kicsit felhígítani, és így adni az ételhez.

A kukorica- és a burgonyakeményítőt szintén a meleg étel levével érdemes elkeverni, és így az ételhez adni.

A gluténmentes lisztek esetében általában a normál liszt kétszeres mennyiségét kell használnunk.

A keményítők esetében viszont a liszteknél kevesebb mennyiség kell, kb. annak a fele elegendő a tökéletes sűrítés eléréséhez.

Egy apró trükk arra az esetre, ha nem sikerült elég sűrűre a főzelék. (Ez főleg a tejfölös ételeknél használható.) A tejfölt egy tálban kikeverjük, megszórjuk rizsliszttel, kevés vízzel felhígítjuk és a lassú forrásban lévő ételbe öntjük. Max. 1 percig kell forralni. Tejföl nélkül is működik a dolog. A kész ételt szórjuk meg rizsliszttel, keverjük el és 1 percig forraljuk. A rizsliszt nem csomósodik meg, ezért kiválóan alkalmas a sűrítésre így utólag is.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen