Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 01. 16:06, kedd | PR
Forrás: (x)

A dugattyús kompresszorok speciális alkalmazási lehetőségei

A dugattyús kompresszorok speciális alkalmazási lehetőségei

A kompresszorok dugattyúval működő szériáit jellemzően a hobbi- és barkács felhasználók számára szokták ajánlani, elsősorban teljesítményük és kedvező áruk okán.

Léteznek ugyanakkor speciálisabb alkalmazási területeik is, melyekre elsőre talán nem is gondolnánk.

Dugattyúk és a levegő

A kompresszorok céljukat tekintve két dolgot szolgálnak: a levegő sűrítését és szállítását. Bár egyszerű feladatnak tűnik ennek kivitelezése megfelelő minőségben és teljesítményen már közel sem egyszerű. Az évek során a vásárlók számos konstrukcióval találkozhattak. A kompresszorok a fizikai és teljesítménybeli specifikációikon kívül elsősorban a működési elvükben térnek el. Sok modell kopott ki időközben a piacról, hiszen mára pl. nem találkozhatunk csúszólapátos vagy axiális kompresszorokkal.

Az uralkodó kategóriák egyike a dugattyús kompresszorok termékskálája. Ezek a készülékek a belépő szintű modelleket adják, így azokat kívánják kiszolgálni, akik ház körüli célokra keresnek kompresszort. Ettől függetlenül a dugattyús kompresszorok kifejezetten költséghatékony és hosszútávon is jól alkalmazható megoldást jelentenek. Arra a kérdésre, hogy miért épp ez a felhasználói kör tudja jól hasznosítani a válasz a teljesítményben keresendő. A dugattyús kompresszorok jellemzően kisebb teljesítménnyel és szakaszos működéssel tudnak csak működni.

Túlhevült munkafolyamat

Ahogy neve is mutatja, a dugattyús kompresszorok családja a levegő sűrítését egy vagy két dugattyú segítségével végzi. Ez a lehető legegyszerűbb alkalmazott technológia, épp ezért tud áruk kifejezetten kedvező maradni. Komoly hátulütőjük lehet, hogy a működésük során túl nagy hőt generálnak, ezért időszakosan kénytelenek hűteni magukat. Ez pedig azzal jár, hogy sűrített levegőt csak szakaszosan képesek biztosítani, teljesítményük alacsonyabb. Másik hátrányuk pedig szintén a hevüléshez köthető.

A hűtést más kompresszorokhoz hasonlóan ez esetben is olaj végzi, mely egyben a dugattyúk mozgását is segíti. Olajszűrő nélkül pedig olajcseppek kerülhetnek a kész sűrített levegőbe is. Ipari és speciális alkalmazások esetén ez megengedhetetlen, így ez esetben vagy fentebb kell lépnünk a belépő modellektől, vagy más konstrukció után kell néznünk. Ennyivel azonban nem írhatjuk le a dugattyús kompresszorokat, hiszen itt is találunk speciálisabb modelleket, melyek egészen váratlan helyeken is bevethetők.

Orvosi és szépészeti célok

A dugattyús kompresszorok egy magasabb szintet képviselő szériája már szerette volna kiküszöbölni az említett problémákat annak érdekében, hogy több területen is alkalmazhatók legyenek. A gázsűrítők ezen modelljei csendes és folyamatos működést garantálnak. És ami emellett talán még fontosabb, a beépített olajszűrőnek hála tiszta, szennyeződésmentes levegőt biztosítanak. Ezek alkalmazási területei éppen olyan munkákhoz kötődnek, ahol a tisztaság és csendesség elengedhetetlen szempont.

A dugattyús kompresszorok egyes modelljei például kifejezetten fogászati célokat szolgálnak. Fogászati rendelőkben is probléma nélkül alkalmazhatók. Segítséget nyújthatnak az eszközök üzemeltetésében és a tisztítási, higiéniai feladatokban is. A másik jellemző felhasználási területük pedig a kozmetikai alkalmazás. Itt is több eszközhöz köthető a használatuk és elengedhetetlen a tiszta, zajmentes működés. A dugattyús kompresszorok tehát láthatóan többet rejtenek, mint elsőre hinnénk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.