Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 26. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata

A II. világháború és Kapuvár

A II. világháború és Kapuvár

Egy család emlékei a vészterhes időkből. Lejegyezte az eseményeket átélő Balsay László, a korabeli Esterházy hercegi birtok erdőmestere. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának kiadványa.

Megjelent a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának legújabb kiadványa, az RHT Közlemények negyedik száma.

A mintegy negyven oldalas olvasmányos munka Kapuvár második világháborús történetét tárgyalja a Balsay család emlékei alapján. A visszaemlékezéseket még a hetvenes években jegyezte le az eseményeket átélő Balsay László, a korabeli Esterházy hercegi birtok erdőmestere. Ezt szerkesztette össze saját élményeivel és kutatási eredményeivel fia, Balsay Endre nyugalmazott erdőmérnök, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagja.
A háborús Kapuvár mindennapjait, a német megszállást, a deportálásokat, a bombázásokat, a front átvonulását és az élet újrakezdését részletesen megörökítő visszaemlékezést korabeli képek teszik még értékesebbé. (Kattintson a linkre!)

A készülő újabb helytörténeti hírlevelükben szívesen adnak lehetőséget kisebb terjedelmű, vagy ehhez hasonló nagyobb terjedelmű, máshol még nem közölt, de a Rábaköz helytörténetéhez kapcsolódó írások, tanulmányok megjelentetéséhez, amihez várják a javaslatokat. Akinek javaslata vagy közlésre szánt anyaga van, illetve közvetlenül meg szeretné kapni a kizárólag elektronikusan terjesztett kiadványt, az írjon a következő e-mail címre:rhtkapcsolat@gmail.com.

A korábbi számokat és a következőket is közzétesszük portálunkon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!