Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 30. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

A kapuvári testületi ülés határozatai

A kapuvári testületi ülés határozatai

Tájékoztató Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november 26. napján tartott üléséről

A novemberi ülésen a Képviselő-testület közmeghallgatást tartott, és az első két napirendi pontot közmeghallgatás keretében tárgyalta meg a testület.

1. Az első napirendi pontban beszámoló hangzott el a helyi adókból származó bevételek alakulásáról, az adóigazgatási társulás tevékenységéről. Kapuvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi helyi adókat működteti a 2012. évben:
1. Idegenforgalmi adó
2. Helyi iparűzési adó
3. Telekadó
4. Magánszemélyek kommunális adója

A felsorolt helyi adókon kívül a gépjárműadóval, termőföld bérbeadásából származó személyi jövedelemadóval és a talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat is az önkormányzati adóhatóság látja el, valamint az adók módjára behajtandó köztartozások nyilvántartása, behajtása szintén az önkormányzati adóhatóság feladatát képezi.

2. Második napirendi pontként beszámolót hallgatott meg a testület Kapuvár Városi Önkormányzat 2012. évi költségvetésének háromnegyed-éves teljesítéséről. A költségvetési beszámoló a költségvetési rendelet 2012. szeptember 24-én elfogadott módosított előirányzataihoz viszonyítva a teljesítések a szeptember 30. állapotát mutatják Költségvetés teljesülése az III. negyedévben mind bevételi oldalon, mind kiadási oldalon alacsonyabb az időarányosnál. A 100%-os teljesülést év végéig sem fogja elérni, hisz a pályázati megvalósítások, illetve azok támogatásainak egy része, amit a jogszabályi rendelkezés miatt az idei költségvetési évben kell szerepeltetni, áthúzódik a következő költségvetési évre. Fontos kiemelni, hogy az önkormányzatnak továbbra sem kellett igénybe venni a hitelkeretét.

3. Harmadik napirendi pontban Kapuvár Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetési koncepcióját tárgyalta meg a Képviselő-testület. Hámori György polgármester rámutatott, hogy a külső körülmények alakulása, valamint a belső rendszerek átalakításának bizonytalansági tényezői rányomják bélyegét az elképzelések, javaslatok megfogalmazásának pontosságára, pedig a koncepció készítésétől a legfontosabb elvárás az, hogy iránytű legyen a majdani költségvetés meghatározásához és elkészítéséhez. A legnagyobb mértékű változás a finanszírozási területen várható, mivel a normatív támogatási rendszer teljes mértékben átalakul feladatfinanszírozási rendszerré. A koncepció legfontosabb célja a 2013-as költségvetés pénzügyi egyensúlyának biztosítása, a város üzemeltetésének biztonsága, az EU-s pályázatok elérésének biztosítása.

4. Negyedik napirendi pontban Németh László ügyvezető számolt be a KAPUKOM Kft. által – az önkormányzat megbízásából végzett – közszolgáltatási és egyéb feladatok ellátásáról. Az ügyvezető elmondta, hogy a Kft. gazdálkodása során az önkormányzati vagyon gyarapítására, értéknövelésére törekszik, mutatja ezt az inkubátorház, a Balatonakali tábor, vagy a Kerékpároscentrum hasznosításának új pályára helyezése is. Az utóbbi időszakban a képviselő-testület döntései nyomán olyan profitcentrumok kerültek át a céghez, amelyek jelenlegi állapotukban még befektetést igényeltek. Ez rendkívül megterhelte a céget az idei évben, ám később hatékonyan járulhatnak hozzá a cég sikeres működéséhez. A szervezet a folyamatosan beérkező új feladatokhoz igazodva fejlődik. Az új városüzemeltető cég csakis saját bevételeiből építkezhet, hasonlóképpen, mint egy induló kisvállalkozás. Ennek hátránya, hogy az építkezés hosszabb időt vesz igénybe, előnye, hogy a szervezet rendkívül költséghatékonyan, pazarlásoktól mentesen működik, hisz a legkisebb túlköltekezés azonnal likviditási gondokat okoz.

5.Ötödik napirendi pontként Hámori György polgármester beszámolt Kapuvár Városi Önkormányzat társulásai keretében végzett tevékenységéről

Kapuvár Város Önkormányzata a kedvező finanszírozás és a lakosság minél magasabb színvonalú ellátása érdekében az alábbi társulások tagja:

Kapuvár Térségi Bölcsődei Intézményfenntartó Társulás

Kapuvár Térségi Óvodai Intézményfenntartó Társulás

Kapuvár Térségi Közoktatási Intézményi Társulás

Pedagógiai szakszolgálat ellátására kötött Együttműködési Megállapodás

Belső ellenőrzési feladatokra kötött Együttműködési Megállapodás végrehajtásáról

Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás

Központi Háziorvosi Ügyelet

A polgármester részletesen beszámolt a társulásokban fenntartott intézmények és feladatok tárgyi és személyi feltételeinek teljesüléséről, a feladatok ellátásáról. Összességében elmondható, hogy a társulások pozitív előrelépést hoztak, de a jövőbeli sorsuk az oktatási rendszer átalakítása, valamint a feladat alapú finanszírozás bevezetése miatt bizonytalan. Az biztosra vehető azonban, hogy a társulások által működtetett szolgáltatások továbbra is biztosítva lesznek, a települések átgondolhatják, hogy kivel és mely feladatra társulnak a jövőben.

6. A hatodik napirendi pontban ismét Hámori György beszámolója következett, ezúttal a Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú társulásában végzett tevékenységéről

A polgármester, mint a társulási tanács elnöke vázolta, hogy a jogszabályi változások következtében a többcélú társulások működése is átalakul. A munkaszervezet megszűnik, a többcélú kistérségi társulás a szabad társulás alkotmányos alapelve alapján, a jelenlegi társulási megállapodás és szervezeti- és működési szabályzat szerint működhet tovább. A társulási tanács még nem hozott döntést a többcélú kistérségi társulás jövőjét illetően. Jelenleg nagyon sok megválaszolatlan kérdés van a jövő évi működéssel kapcsolatban. Felelősségteljes döntést hozni csak e kérdések tisztázása után lehetséges.

7. Hetedik napirendi pontként a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 14/2007.(IV.27.) önkormányzati rendeletét módosította a Képviselő-testület.

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a pénzben és természetben nyújtott ellátások helyi szabályairól szóló 14/2007.(IV.27.) rendelet pénzbeli ellátások szabályait a 2013. évi törvényi változások alapján felülvizsgálja.

A jövő évi költségvetés terv-adatai, számai alapján az önkormányzat a kötelező ellátási formákat 2013. évben is biztosítja. A jövő évben is megmaradnak a létalapként nyújtott szociális ellátások, így a rendszeres szociális segély, aktív korúak ellátása- foglalkoztatást helyettesítő támogatás, és a lakásfenntartási támogatás.

Az önkormányzat a rászorulóknak nyújtja a krízissegélyt átmeneti segélyként, havi rendszeres támogatásként, illetve a rendelet- tervezet szerint gyógyszertámogatásként. Ezzel egyidejűleg a méltányossági közgyógyellátás megszűnik. A méltányossági ápolási díj oly módon szűnik meg, hogy a rendelet hatálybalépését követő 2 hónapig még folyósítható az ellátást az ápoló részére.

8. A nyolcadik napirendi pontban került sor Kapuvár város nemzeti vagyonáról szóló rendelet második fordulóban történő megtárgyalására. Kapuvár város nemzeti vagyonáról szóló rendelet-tervezetet a Képviselő-testület az októberi ülésén tárgyalta I. fordulóban. Kapuvár város nemzeti vagyonáról szóló rendeletben a vagyonkezelői jog értékének meghatározása maradt nyitott kérdésként, melyet megvitatott a testület. A rendeletben rögzítették, hogy a vagyonkezelői jog értékét értékbecslés alapján határozzák meg.

9. Kilencedik napirendi pont a Kapuvár Városi Önkormányzat által fenntartott oktatási-nevelési intézményekben fizetendő térítési díjak és tandíjak mértékéről szóló 20/2006. (VIII. 30.) rendeletének módosítása volt. Kapuvár Városi Önkormányzata a 20/2006.(VIII.30.) ÖKT. rendeletében szabályozta a fenntartásában működő intézményekben (a Berg Gusztáv Szakiskolában, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban, és a METRUM Zeneiskola - Alapfokú Művészetoktatási Intézményben) fizetendő tandíjak és térítési díjak mértékét, melyet a változó jogszabályok értelmében többször is módosított, legutóbb a 20/2012.(VIII.27.) rendeletével. 2012. őszén, augusztus 28-tól október 1-ig több új, közoktatással, közneveléssel kapcsolatos jogszabály lépett hatályba. melyek több ponton is eltérően szabályozást tartalmaznak az előző időszakhoz képest, például a vizsgák díja bizonyos esetekben, vagy a térítésmentes, a tandíj és térítési díj köteles szolgáltatások köre. A módosítások az eddig fizetett összegekben érdemben nem hoznak változást.

10. Tizedik napirendi pontként Kapuvár Városi Önkormányzata rendelet alkotott a távhőszolgáltatásról. A Képviselő-testület a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ellenőrzéséről szóló legutóbbi elfogadott jelentés javaslatai között szerelt, hogy szükséges a távhőszolgáltatásról a hatályos jogszabályoknak és a jelenleg kialakult gyakorlatnak megfelelő önkormányzati rendelet megalkotása. Az új rendelet elfogadása után lehetővé válik, hogy a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. megvalósítsa az ellenőrzési jelentésben szereplő további aktuális feladatokat, elkészítse üzletszabályzatát, felülvizsgálja az egyedi és általános közüzemi szerződéseket.

11. Tizenegyedik napirendi pontban képviselő-testületi döntést, jóváhagyást igénylő ügyek következtek.

a) Veszkény, Osli, Vitnyéd és Babót eddig Kapuvárral társulási formában látta el az adóigazgatási feladatokat. A társulás valamennyi tagja elhatározta a társulás megszüntetését. Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete tudomásul vette a hatósági adóigazgatási társulás 2012. december 31. napjával való megszűnését.

b) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosítása értelmében a jelenleg állami fenntartású megyei múzeumi szervezetek 2013. január 1-jével megszűnnek, tagintézményeik a területileg illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. Rábaközi Muzeális Kiállítóhely fenntartását a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményhez integrálja. Ennek megfelelően az intézmény neve ezentúl Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely lesz.

c) és d) Pontban a tulajdonosok kérelmére egy ingatlan tulajdonközösségének megszüntetéséről döntött, majd az önkormányzat fenntartásában működő oktatási, nevelési intézmények alapító okiratainak a szeptember-októberi jogszabályváltozások miatti kisebb módosítására került sor.

e, f, és g, pontban a Képviselő-testület elfogadta a Kapuvári Sportegyesület Üzemeltetési szerződését, a Kapuvári Távhőszolgáltató Kft. Felügyelő Bizottságának Ügyrendjét, valamint egyetértett a kapuvári ivóvízellátó, szennyvízelvezető rendszerhez kapcsolódó vagyon átadására vonatkozó előzetes nyilatkozattal..

Zárt ülés keretében a testület lejárt lakásbérleti szerződések újbóli megkötéséről, szociális lakáscsere kérelemről és szociális lakásjuttatásokról, valamint egy pályázati project támogatási szándéknyilatkozatáról döntött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.