Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. November 09. 07:43, hétfő | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

A német kormány szerint be kell vezetni az éves menekültkontingens intézményét

A német kormány szerint be kell vezetni az éves menekültkontingens intézményét

Az európai migrációs válságra csak \"európai és nemzetközi kontextusban\" lehet \"valódi megoldást\" adni,

ezért az Európai Unióban be kell vezetni a menekültek számára évente meghirdetendő "legális bevándorlási kontingens", azaz törvényes bevándorlási létszámkeret intézményét - vetette fel a német kormány menekültügyi koordinátora egy vasárnapi interjúban.
Az "illegális migrációt csökkenteni kell, mert az nem jó senkinek" - mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a konzervatív CDU politikusa, aki miniszteri munkája mellett október eleje óta irányítja a kormány válságkezelő tevékenységét menekültügyi koordinátorként.

Azzal kapcsolatban, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter pénteken felvetette, hogy a szíriaiaknak oltalmazotti státust kellene adni, amely csak egy évre szól és nem jár hozzá családegyesítési lehetőség, majd a javaslatot CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) tiltakozására még aznap elvetették, a kancelláriaminiszter elmondta, hogy az utóbbi hetekben elindítottak egy sor menekültügyi reformot, a koalíciós pártok pedig csütörtökön újabb intézkedésekről állapodtak meg, és a szíriai menedékkérők lehetséges jogállása körüli vita miatt keletkezett "irritáció rövid időszaka" is véget ért.

Mindennek révén "a kormány most ismét arra összepontosít, ami a feladata, jelesül a menekülthullám nagy témájának megoldására. Arra, hogy visszaszorítsuk az illegális migrációt, úgy, hogy ne csökkenjen az üldözöttek és bajbajutottak védelme" - mondta a kancelláriaminiszter.

A csütörtöki megállapodása egyik lényeges eleme, hogy "tárgyalni akarunk Törökországgal és a régió államaival arról, hogy miként lehet az illegális migrációt csökkenteni, és helyettesíteni legális és humánus konstrukciókkal".

Javítani kell a Törökországban élő menekültek ellátását, és el kell érni, hogy vállalhassanak munkát. "Ebben pénzügyileg is támogatni akarjuk Törökországot, és szeretnénk, ha Törökország biztosítaná a határait, hogy senki ne kerüljön az embercsempészek kezei közé". Ezért az anyagi támogatás mellett "hajlandóak vagyunk felajánlani" a legális bevándorlási kontingens lehetőségét - mondta Peter Altmaier.

A kormány nemzeti hatáskörben sok eredményt elért, ezt mutatja egyebek között, hogy visszaesett a biztonságos nyugat-balkáni országokból származó menedékkérők száma, és ez a csoport már csak alig néhány százalékot tesz ki az újonnan érkező menedékkérők között.

Ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség, mert a kormány csak akkor éri el célját, ha "nemzetközi, európai összevetésben méltányos tehermegosztás alakul ki, és az illegális migrációt legális migrációval váltjuk fel" - hangsúlyozta Peter Altmaier.

A menekülteknek a 90 százalékban embercsempészek által szervezett illegális bevándorlás helyett "sokkal jobb", ha "pályázhatnak" a befogadásra egy uniós tagországnál, és amíg várakoznak arra, hogy "egy kontingens keretében befogadják őket", Törökországban tartózkodnak, ahol "emberhez méltó életet tudnak élni", vagyis tudnak dolgozni és hozzáférnek a szociális, illetve egészségügyi ellátórendszerhez - fejtette ki a német kancelláriaminiszter.

Hozzátette, hogy a berlini vezetés "európai (uniós) kontingenseket" szeretne, amelyekről az Európai Bizottság és Törökország állapodik meg.

Azért kell éppen Törökországgal tárgyalni, mert Törökországon keresztül érkezik az EU-ba a szíriaiaktól a bangladesiekig szinte minden menekült, vagyis az ankarai vezetéssel együttműködve lehet "megakadályozni az illegális migrációt" - mondta Peter Altmaier.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.